Σημαντικότερα αλλά αναξιοποίητα τα Μνημειακά της Κρήτης

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

     Η πολιτιστική αξιοποίηση αιωνόβιων ελαιοδέντρων στην Ισπανία, φαίνεται ότι άρχισε να αποτελεί πλέον μόδα που αποκτά εμπορική μορφή λόγω της εμφάνισης σημαντικής εθνικής και διεθνούς ζήτησης για δέντρα της μορφής αυτής.

     Έτσι, ορισμένοι αγρότες άρχισαν να πωλούν τέτοιες ελιές σε καλή τιμή, η οποία σύμφωνα με ΜΜΕ της Ισπανίας έχει φτάσει ακόμη και σε πέντε αριθμούς.

Σύμφωνα με τον Raquel Minguela, επικεφαλής του προγράμματος «Abuelo Olivo» (Ελιά Παππούς ) είναι προφανές ότι, για ορισμένους ιδιοκτήτες ελαιώνων, ο πειρασμός μπορεί να είναι σημαντικός, καθώς, βραχυπρόθεσμα, το όφελος από την πώληση τέτοιων δέντρων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προέρχεται από την παραγωγή. Το ερώτημα όμως είναι, αν πρεπει να συνεχίσουμε να ξεριζώνουμε ή να κόβουμε ελαιόδεντρα αιώνων η και χιλιετιών;

   Κοινοπολιτεία του Sénia

Πολλά αιωνόβια ελαιόδεντρα φαίνεται να υπάρχουν στην «Κοινοπολιτεία του Sénia» που περιλαμβάνει τις περιοχές των αυτόνομων Περιφερειών της Ισπανίας Καταλονίας, Βαλένθιας και Αραγονίας   που διασχίζονται από τον ποταμό Σένια.Ελαιόδεντρο ΙΣΠΑΝΙΑΣ

     Η Κοινοπολιτεία αυτή, 18 εκπρόσωποι της οποίας επισκέφτηκαν το 2010 μέσω του ΣΕΔΗΚ την Κρήτη, καταγράφει τα αιωνόβια ελαιόδεντρα της περιοχής της και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την τουριστική αξιοποίηση των ιδίων και του ελαιολάδου τους.

Ένα εμβληματικό ελαιόδεντρο που σήμερα έχει λάβει το όνομα " La Farga del Arión" και κατά τον ιδιοκτήτη του φυτεύτηκε το 314 μ.Χ. και βρίσκεται στην Ulldecona (Αραγονία)    έχει αγγελία για πώληση.

   Στην περιοχή της Κοινοπολιτείας La Axarquía (Μάλαγα), έχει αρχίσει επίσης πρωτοβουλία καταγραφής αιωνόβιων ελαιοδέντρων από 2015-2016 έχοντας επί του παρόντος καταγράψει 80 ελαιόδεντρα.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

    Παρόμοιε προσπάθεια έχει αρχίσει, όπως είναι γνωστό και στην Κρήτη από τον ΣΕΔΗΚ από το 2002, για την ανάδειξη και ανάπλαση των ασυγκρίτως σημαντικότερων Μνημειακών ελαιοδέντρων, που υπάρχουν στο νησί. Ωστόσο, τα προβλήματα του ιδιοκτησιακού και η όχι ανάλογη πολιτική και πολιτιστική αξιολόγηση της προσπάθειας, δεν έχει ακόμα αποδώσει όσο θα έπρεπε!

  

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)