pkdΗ ιδιαίτερη υγιεινή αξία του ελαιόλαδου, που ήταν γνωστή από την εποχή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη στην Αρχαιότητα, συνεχώς επιβεβαιώνεται σήμερα με τις έρευνες και τα πειράματα της σύγχρονης Ιατρικής επιστήμης.

 

Έτσι, το ελαιόλαδο έχει καταλάβει την κορυφή της πυραμίδας των υγιεινών τροφών παγκοσμίως και η Ελιά έχει γίνει πλέον ένα περιζήτητο δέντρο που πολλές χώρες σε όλες τις Ηπείρους του πλανήτη επιχειρούν, να καλλιεργήσουν. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η φυσική θέση της Ελιάς βρίσκεται στις παραλιακές ζώνες της λεκάνης της Μεσογείου όπου, όπως αποδεικνύουν τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς της Σαντορίνης, φαίνεται να υπήρχε τουλάχιστον 50 χιλιάδες χρονιά πριν από σήμερα.


Η Κρήτη, με τις ιδιαιτέρες εδαφοκλιματικές συνθήκες της, όπως αποδεικνύουν πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, φαίνεται να υπήρξε το λίκνο όπου ο άνθρωπος άρχισε να αναπτύσσει την καλλιέργεια της Ελιάς και να αξιοποιεί τα προϊόντα της από την Νεολιθική περίοδο, 8000 χρόνια πριν
από σήμερα.


Έτσι, η Ελαιοκομία είναι συνυφασμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και συνδέεται
στενά με τη Μυθολογία, την Ιστορία, την Παράδοση, την Θρησκεία, την Τέχνη, αλλά και την Κοινωνική
και Οικονομική ζωή των κατοίκων του, πριν από χιλιάδες χρόνια.


Σήμερα οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της συνολικής έκτασης της Κρήτης και αποτελούν το στοιχείο
που κυριαρχεί στο φυσικό περιβάλλον της, ενώ η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί βασική απασχόληση
για το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων που κατοικούν στο νησί.


Ο σημαντικός όγκος της παραγωγής ελαιόλαδου που παράγει η Κρήτη και κυρίως το υψηλό και
διεθνώς αναγνωρισμένο ποιοτικό της επίπεδο, της επιτρέπουν να διαδραματίζει ένα δυναμικό
ρόλο στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου και να αποτελεί την βασική εξαγωγική πηγή ποιοτικού
ελαιόλαδου στον κόσμο.


Το ελαιόλαδο, όμως, δεν αποτελεί μόνο πολιτισμική και οικονομική πηγή για την Κρήτη. Αποτελεί
και βασικό διατροφικό στοιχείο για τους κατοίκους της τώρα και χιλιάδες χρονιά. Αυτό τους κράτησε
στη ζωή σε δύσκολες ιστορικές περιόδους όταν τα τρόφιμα ήταν λιγοστά και η επιβίωση δύσκολη.
Αυτό υπήρξε φάρμακο και βασική τροφή για τους Κρητικούς σε καλούς αλλά και άσχημους χρόνους.
Αυτό πίστευαν πως τους δίδει υγεία, δύναμη και μακροζωία! Και αυτό απέδειξαν στην συνέχεια
πολλές και έγκυρες επιστημονικές μελέτες.


Πράγματι, η μελέτη του Ιδρύματος Rockefeller (1948), η μελέτη των επτά χωρών του Καθηγητή
Ansel Keys (1956-1966) αλλά και η μελέτη της Lyon heart του Καθηγητή Serge Renault ( 1988),
απέδειξαν ότι η καλύτερη υγεία και μακροζωία των Κρητικών οφειλόταν στην διατροφή τους και
ειδικά στο ελαιόλαδο.


Έτσι, η Κρητική διατροφή έγινε αντικείμενο για παραπέρα έρευνες και μελέτες αλλά δεν απέφευγε την παραμόρφωση και εμπορική εκμετάλλευση της από διάφορες πλευρές.
Αυτό συνέβη και με το θεωρητικό διατροφικό πρότυπο «Μεσογειακή Διατροφή» το οποίο βασίστηκε βέβαια στο πρότυπο της Κρητικής διατροφής αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει την υποταγή του στα συμφέροντα της αγοράς και να χάσει τα στοιχεία των ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία!


Προκειμένου να αναδειχθεί η Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με τις Νομαρχίες, τις ΤΕΔΚ της Κρήτης, τους Ελαιοκομικούς Δήμους Μέλη του, τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής, Αγωγής –Υγείας και Πολιτιστικών της Π/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης όλων των Νομών της Κρήτης, καθώς και πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, αποφάσισε και οργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Μεταξύ αυτών σημαντική ήταν η σημασία και η συμβολή της οργάνωσης πέντε Διαγωνισμών Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στους οποίους παρουσιάστηκαν από Οικοκυρές της Κρήτης 300 περίπου αυθεντικές συνταγές Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής.


Ο ΣΕΔΗΚ συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές των Διαγωνισμών αυτών. Ιδιαίτερα όμως συγχαίρει και ευχαριστεί όλες τις Οικοκυρές που με συγκινητικό ενδιαφέρον έλαβαν μέρος και παρουσίασαν εξαιρετικές πράγματι συνθέσεις φαγητών καθώς και τα μέλη των Οργανωτικών και Κριτικών Επιτροπών των Διαγωνισμών.


Τέλος μεγάλες ευχαριστίες οφείλονται και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την δημιουργία αυτής της έκδοσης και ιδιαίτερα στους συγγραφείς των θεμάτων κ.Α. Σαρπάκη, Γ. Αγοραστάκη, Κ. Σταυριδάκη και τον κ. Ν. Μιχελάκη που είχε και την όλη επιμέλεια της έκδοσης. Επίσης ευχαριστίες οφείλονται και σε όσους συνέβαλαν στην λήψη φωτογραφιών, την προετοιμασία των κειμένων και φωτογραφιών και την στοιχειοθεσία της Έκδοσης.


Παράλληλα όμως επιθυμεί να συστήσει σε όλους τους Κρητικούς να αναδείξουν όσο μπορούν την Κρητική Διατροφή και στους επισκέπτες της Κρήτης Έλληνες και ξένους, όχι μόνο να τη δοκιμάσουν αλλά και να την υιοθετήσουν στην καθημερινή διαβίωση τους. Έχουν πολλά να ωφεληθούν.