Σύμφωνα με έρευνα για αγορά ελαιολάδου περιόδου 2020-2021
Αγροέκφραση 06-11-2020
Η Τυνησία είναι μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες και ως εκ τούτου ανταγωνιστική με τη χώρα μας, καθόσον το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν για αμφότερες. Σημαντική αγορά για το Τυνησιακό ελαιόλαδο αποτελεί η Ε.Ε. και με βάση την ισχύουσα Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τυνησίας προβλέπεται ετήσια ποσόστωση εξαγωγής 56.700 αδασμολόγητων τόνων ελαιολάδου. Κατά καιρούς έχουν δοθεί επιπλέον ποσότητες αδασμολόγητης πρόσβασης ως μέτρο στήριξης της τυνησιακής οικονομίας. Η Τυνησία επανέρχεται κατά καιρούς ζητώντας αύξηση των ποσοτήτων αυτών ιδιαίτερα σε έτη με μεγάλη παραγωγή.Έτσι τον περασμένο Ιούνιο ζήτησε την αύξηση του ορίου εισαγωγής σε 100.000 τόνους ελαιολάδου.
Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Ελαιολάδου της Τυνησίας, κ. Chokri Beyoud, δήλωσε πρόσφατα ότι τους τελευταίους 11 μήνες, έχουν εξαχθεί 343.000 τόνοι ελαιολάδου. Τα έσοδα από την εξαγωγή ελαιολάδου ανήλθαν σε 2,78 δηνάρια. Ο κ. Beyoud ανέφερε επίσης ότι ο τομέας του ελαιολάδου κινήθηκε ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε αντίθεση με άλλους τομείς και εστίασε στην ποιότητα του τυνησιακού ελαιολάδου ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί, καθώς η μεγάλη εσοδεία της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου η οποία πλησίασε τους 400.000 τόνους, είχε ως αποτέλεσμα τις μειωμένες τιμές. Σημείωσε ότι ο αρμόδιος οργανισμός θεσπίζει νέες διαδικασίες που αφορούν στις εξαγωγές ελαιολάδου, κυρίως σύσταση ταμείου για την ανάπτυξη εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου και επιπλέον πολιτική προώθησης και εμπορίας του στις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με εκτίμηση του αντιπροέδρου του περιφερειακού επιμελητηρίου ιδιοκτητών ελαιοτριβείων στο Sfax, κ. Morsi Chaâbane, η τιμή ενός λίτρου ελαιολάδου θα μπορούσε να φτάσει τα 9 δηνάρια,(2,8 ευρώ περίπου) ενώ η τιμή του κιλού της ελιάς έχει ξεπεράσει το ένα δηνάριο (0,32 ευρώ). Οι αυξημένες τιμές αποδίδονται στην καθυστέρηση στη συγκομιδή της ελιάς και στη μείωση του όγκου της παραγωγής σε σύγκριση με το 2019.
Χαμηλή η φετινή παραγωγή
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Οργανισμού Ελαιολάδου της Τυνησίας, η φετινή εσοδεία ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα ήτοι σε 184.000 τόνους. Η μείωση αποδίδεται στα προβλήματα χρηματοδότησης των αγροτών και κυρίως στις μειωμένες βροχοπτώσεις. Η ποσότητα αυτή είναι χαμηλότερη του μέσου όρου και ιδιαίτερα πιο χαμηλή από την περσινή εσοδεία η οποία υπερέβη τους 350.000 τόνους καθώς είχε προηγηθεί μια χρονιά με βροχοπτώσεις και ιδανικό κλίμα.
Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.
Γενικότερα,το ελαιόλαδο αποτελεί ένας από τους κύριους πυλώνες της τυνησιακής οικονομίας καθώς παρέχει εισόδημα σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η καλλιέργεια της ελιάς προσφέρει απασχόληση σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα παραγωγικών δομών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 57% του συνολικού αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης αποτελεί το κύριο εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν, και πολύτιμη πηγή συναλλάγματος. Στόχος του τυνησιακού Υπουργείου Γεωργίας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της επιστημονικής έρευνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τυνησιακού ελαιολάδου στις ξένες αγορές, η κατάκτηση νέων αγορών, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του, η προώθηση του βιολογικού ελαιολάδου κ.α. Σύμφωνα με το σχεδιασμό και την αύξηση των εκτάσεων ελαιοκαλλιέργειας η οποία φθάνει τα 22 χιλιάδες εκτάρια ετησίως, η παραγωγή θα φθάσει στους 270 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου ως το 2030.