Ανακούφισαν τους παραγωγούς αλλά δεν ηρέμισαν στην αγορά

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης* 

Ήρθαν τελικά, έστω και κάπως αργά, οι πολυπόθητες βροχοπτώσεις στην Ισπανία και ανακούφισαν κάπως τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά δεν ηρέμησαν, ως φαίνεται , την αγορά.Οι βροχές αυτές που έπεσαν κυρίως στο διάστημα 19-25 Μαΐου στις ελαιοκομικές περιοχές της λεκάνης του ποταμού Γκουανταλκιβίρ κατά μέσο όρο ήταν 33mm (ή λίτρα/μ2).Οπωσδήποτε ήταν ευεργετικές για τις καλλιέργειες καίτοι λόγω της καταιγιστικής φύσης τους και της ανομοιόμορφης κατανομής τους σε μερικές περατώσεις προκάλεσαν και ζημιές.    

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ Σύμφωνα με την επεξεργασία που κάναμε (Πιν.1) στα στοιχεία της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισπανίας (ΑΕΜΕΤ) οι βροχές που έπεσαν στις κύριες επαρχίες της Ανδαλουσίας κυμάνθηκαν από 43-56mm οι υψηλότερες μέχρι 6-10mm οι χαμηλότερες.                 Η επαρχία που επωφελήθηκε περισσότερο από τις βροχές ήταν η Γρανάδα που δέχτηκε κατά μ.ο. 49 mm ενώ η πλέον ελαιοπαραγωγική Χαέν δέχτηκε κατά μ.ο. 32mm και η Κόρδοβα μόλις 26mm.

Οι ελαιοπαραγωγοί, σε αρκετές dimoskopisi221.pngπεριοχές της Ανδαλουσίας ικανοποιήθηκαν κάπως, αφού οι βροχές που έπεσαν έστω και καθυστερημένα, εκτιμούν ότι θα δώσουν μια ανάσα στα ταλαιπωρημένα από την συνεχή ξηρασία ελαιόδεντρα τα οποία από την αρχή της υδρολογικής περιόδου (περασμένο Οκτώβριο) έχουν δεχτεί μόλις 280 mm κατά μ.ο. βροχής (Πιν.1).

Ωστόσο, η αγωνία των παραγωγών συνεχίζεται   αφού οι βροχές αυτές δεν θεωρούνται αρκετές για να εξασφαλίσουν τις απαιτήσεις σε υγρασία των δέντρων για μια πλούσια σοδειά!

Οι διακινητές και τυποποιητές της χώρας, από την άλλη πλευρά,  είναι περισσότερο ανήσυχοι αφού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους στην κατανάλωση μέχρι να έλθει η νέα σοδειά αφού τα λιγοστά αποθέματα διατίθενται από τους παραγωγούς με το σταγονόμετρο, όπως λένε!

Παρά τις βροχές αυτές, ο εκπρόσωπός της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας Ramón Fernández Pacheco, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί το σχέδιό της χωρας κατά της ξηρασίας, με βοήθεια στους κτηνοτρόφους και στην γεωργική ασφάλιση.

=====================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μερικα η ολικα μόνο μετά από άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και  τηρηση των Πνευματικών  δικαιωμάτων  της ιστοσελιδας.