Φτωχή, ανομοιόμορφη και ανώμαλη η ανθοφορία

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

 

   Ενώ η προσοχή της διεθνούς αγοράς είναι επικεντρωμένη, όπως είναι φυσικό στην εξέλιξη της νέας σοδειάς της ελιάς στην Ισπανία, αφού απόDSC 2370 Σχινοκαρπια το ύψος της θα εξαρτηθεί αποφασιστικά το επίπεδο των τιμών παραγωγού και καταναλωτή σε διεθνές επίπεδο, στην Ελλάδα και στην Κρήτη το ενδιαφέρον στρέφεται όχι τόσο στο αν θα είναι υψηλή η χαμηλή η ερχόμενη παραγωγή αλλά στο ποσό χαμηλή θα είναι.     Και αυτό γιατί η υπερπαραγωγή της περασμένης οδειάς έχει στείλει σαφές μήνυμα σε επιστήμονες και παραγωγούς ότι η ερχομένη σοδειά θα είναι οπωσδήποτε χαμηλή.dimoskopisi221 Ετσι, ερώτημα παραμένει το πόσο χαμηλή θα είναι! Και τα μηνύματα που υπάρχουν δεν είναι οπωσδήποτε ευχάριστα.

   Η γενική εικόνα της ανθοφορίας στην Ελλάδα δεν είναι οπωσδήποτε καλή. Η ανθηση περιγράφεται φτωχή, ανομοιόμορφη και κατά περιοχές ανώμαλη.

Συμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες των ΔΑΟΚ (βλ. ΥΠΑΙΘΡΟΣ 27.5-23) η ανθοφορία στο επίπεδο Πελοποννήσου και Κεντρικής Ελλάδας παρουσιάζεται μειωμένη κατά 20% -50% , ενώ σε επίπεδο Κρήτης οι εκτιμάται ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Σαφώς μειωμένη άνθηση αναφέρεται στις ζώνες Χονδρολιάς και Τσουνάτης στο Ρέθυμνο και όχι καλή στη ζώνη Τσουνάτης στα Χανιά.

    Ωστόσο, από δικές μας πληροφορίες από διάφορες περιοχές της Κρήτης, η κατάσταση φαίνεται να είναι περίπου ίδια η και δυσμενέστερη από ότι και στις άλλες περιοχές της χώρας.ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ 23

 Γενικά η φετινή ανθοφορία είναι αντιστρόφως ανάλογη με το φορτίο της περσινής παραγωγής, σαν συνέπεια του φαινομένου της «παρενιαυτοφορίας», όπως ονομάζεται η ετήσια εναλλαγή υψηλής και χαμηλής καρποφορίας, ιδίως στους ξηρικούς ελαιώνες.

  Έτσι, δέντρα που είχαν πέρυσι υπερπαραγωγή, όπως είναι φυσικό, πρακτικά φέτος δεν έχουν άνθηση, ενώ δέντρα με μέτρια η χαμηλή περσινή παραγωγή παρουσιάζουν κάποια ανάλογη ανθοφορία, η οποία ήδη έχει προχωρήσει στην καρπόδεση.

   Ωστόσο η γενική αυτή εικόνα σαν συνέπεια της παρενιαυτοφορίας έχει επηρεαστεί και από άλλες αγρονομικές συνθήκες όπως είναι η πρώιμη ή όψιμη συγκομιδή καθώς και οι κλιματικές συνθήκες της Άνοιξης οι οποίες φέτος παρουσίασαν στην Κρήτη αρκετές ιδιομορφίες. Έτσι είχαμε περιόδους με αρκετές εναλλαγές υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και σημαντικές διαφοροποιήσεις των βροχοπτώσεων.

  Το ύψος των βροχών που μετρήθηκε, (Πιν.1) ενώ ήταν αρκετά ικανοποιητικό σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης, ήταν  τελείως ανεπαρκές σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής, όπως στην Μεσσαρά και Ιεράπετρα. 

 Αποτέλεσμα των κλιματικών αυτών εναλλαγών, φαίνεται να είναι και το φαινόμενο της σχινοκαρπίας (παρθενοκαρπίας) η και δεύτερης άνθησης που παρουσιάστηκε σποραδικά σε διάφορους ελαιώνες του νησιού το οποίο βέβαια είναι σε βάρος της κανονικής καρποφορίας.
Τελικά, πάρα το ότι πράγματι είναι νωρίς για εκτιμήσεις, τα σημάδια για την ερχόμενη παραγωγή δεν είναι ευοίωνα.
=====================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μερικα η ολικα μόνο μετά από άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και  τηρηση των Πνευματικών  δικαιωμάτων  της ιστοσελιδας.