Ενδεχόμενες προσβολές από Πυρηνοτρήτη, Μαργαρόνια, Βαμβακάδα
Η άνθιση και ακρπόδεση στις Ελιές στην Κρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά τα στάδια στα οποία βρίσκεται να διαφέρουν κατα περιοχές και ποικιλίες.
Σύμφωνα με το Δελτίο του ΠΚΠΦ Ηρακλείου της 23-05-2023 τα βλαστικά στάδια της ελιάς, για την ποικιλία Κορωνέικη, στην Κρήτη παρουσιάζονται την περίοδο αυτή ως εξής.
Πρώιμες περιοχές: Πτώση πετάλων – καρπόδεση (στάδια G και H).
Μεσοπρώιμες περιοχές: Άνθιση- Πτώση πετάλων – Έναρξη καρπόδεσης (στάδια F, G, H).
Όψιμες περιοχές: Κρόκιασμα ανθοταξιών (στάδιο E)
(σ.σ.) Στα στάδια αυτά είναι ενδεχόμενη η εμφάνιση διαφόρων εντομολογικών εχθρών, οι οποίοι, ανάλογα με την σοβαρότητα τους πρέπει να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται για κάθε ένα από αυτούς στο Δελτίο του ΠΚΠΦ Ηρακλείου.
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae)
Στο δίκτυο παγίδευσης των όψιμων περιοχών καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί της ανθόβιας γενιάς. Οι προνύμφες αυτής της γενιάς τρέφονται από τα άνθη. Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση διότι ένα ποσοστό 5% των ανθέων δίνει ικανοποιητική καρπόδεση.
Οδηγίες: Όψιμες περιοχές:
-Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως του μεγέθους της ανθοφορίας συστήνεται επέμβαση όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis). Στη βιολογική γεωργία ο πυρηνοτρήτης αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά με στόχο τη μείωση του πληθυσμού στην επόμενη, την καρπόβια που καταπολεμάται δύσκολα με βιολογικά σκευάσματα.
-Σε ελαιώνες με χαμηλή ανθοφορία (μικρότερη του 50% της κανονικής) συστήνεται μια επέμβαση στην έναρξη της άνθισης.
-Σε ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δεν συνιστάται καμία επέμβαση.
Σύσταση: Στην άνθιση προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα (επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά) που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.
ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ : (Ψύλλα ) (Euphyllura phillyreae)
Είναι μυζητικό έντομο που προσβάλλει τις ανθοταξίες. Εκκρίνει χαρακτηριστική λευκή κηρώδη ουσία μαζί με κολλώδες μελίτωμα που καλύπτει τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ανθοταξίες.
Οδηγίες:
-Σε ελαιώνες όψιμων περιοχών συστήνεται αντιμετώπιση μόνο όταν συνδυάζεται μειωμένη ανθοφορία και έντονη προσβολή (άνθη καλυμμένα με βαμβακάδα να ξεπερνούν το 30%) κατά προτίμηση με παραφινικό λάδι. Επεμβάσεις για άλλα έντομα με την προσθήκη παραφινικού λαδιού καταπολεμούν και τη βαμβακάδα.
ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ : (Palpita unionalis)
Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν την τρυφερή ακραία βλάστηση.
-Συστήνονται προνανεωτικά κλαδέματα λόγω άφθονης τρυφερής βλάστησης και προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες) και δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά κλαδευματα
.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΚΠΦ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:
Χρησιμοποιείτε σκευάσματα φυτοπροστασίας με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς, τα οποία θα δείτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul στις επιλογές:
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΕΝΤΟΜΟ (Εχθρό) ή ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΑΣΘΕΝΕΙΑ. Επιλέγοντας καλλιέργεια την ελιά ενημερώνεστε για εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων.
-Διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
-Ενημερώνεστε παρακολουθώντας τα δελτία καιρού. Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή αναμενόμενη βροχή.
Ηράκλειο 23 Μαΐου 2023
Η Προϊσταμένη Τμήματος
Κληρονόμου Ευφροσύνη
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Δελτία για την ελιά εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή). Στις αποφάσεις που λαμβάνετε για την προστασία της καλλιέργειάς σας με τις συστάσεις των Δελτίων θα πρέπει να συνεκτιμάτε τις τοπικές συνθήκες (ανάγλυφο κάθε περιοχής) και την ατομικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση, φορτίο παραγωγής, ποτιστικός , ξηρικός, κ.ά).