Εξασφάλιση ταυτότητας, αντιπροσωπευτικότητας & αμεροληψίας

  

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Στον διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ, στον οποίο η συμμετοχή ήταν τελείως δωρεάν, έλαβαν μέρος 58 Συνεταιριστικά και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία από τα 550 όλης της Κρήτης, δηλαδή ποσοστό περίπου 10% του συνόλου.htrhjryhjr

Παρά τις δυσκολίες του διαγωνισμού, οι διαδικασίες που ακολούθησε ήταν πολύ αυστηρές, στα πρότυπα των διαδικασιών του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Mario Solinas του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Αναζήτηση Επιστημονικού Συνεργάτη ΣΕΔΗΚ

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ταυτότητα του δείγματος και του προϊόντος, τα δείγματα του διαγωνισμού δεν στάλθηκαν από τους ενδιαφερόμενους, όπως γίνεται σε άλλους διαγωνισμούς, αλλά λήφθηκαν από επιτροπές μέσα από δεξαμενές των ελαιοτριβείων χωρητικότητας τουλάχιστον 20 τόνων.dimoskopisi221

Και αυτό έγινε, όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχελάκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα τους σε σχέση με την περιοχή, ενώ η παραλαβή τους έγινε από επιτροπές ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι προέρχονται από επιλεγμένες μικροποσότητες, που εύκολα μπορούν να παραχθούν ή και να εξευρεθούν από τρίτους.

Στην συνέχεια, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η αμεροληψία των αποτελεσμάτων, τα δείγματα παραδόθηκαν στα εργαστήρια για αναλύσεις χωρίς ονόματα αλλά με κωδικούς αριθμούς.

Οι χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις έγιναν από διαπιστευμένα από το ΔΣΕ εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς (ΕΛΓΟ Δήμητρα) στα Χανιά, ενώ οι αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων έγιναν από το επίσης διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ του Ρεθύμνου.

=====================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.

Ο σχολιασμος των αρθρων του επιτρέπεται μονο με αναφορά και της πηγης www.sedik.gr και η αναδημοσιευσή τους μπορει να γίνεται μόνο μετά από άδεια του ιδιου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.