Προτάσεις μέτρων για την αποφυγή τους
Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Από τις αναλύσεις για ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα δείγματα του διαγωνισμού ποιότητας ελαιοτριβείων 2022/23 του ΣΕΔΗΚ, που έγιναν στα πιστοποιημένα εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ στο Ρέθυμνο, υπήρξαν διαπιστώσεις που είναι οπωσδήποτε ανησυχητικές.
Ανιχνεύτηκαν 3 απαγορευμενες δραστικές :
-Το Cyfluthrin β (π.χ. Bulldock) στο 38%, το Dimethoate (π.χ. Rogor) σε ποσοστό 10.5% και το Pyraclostrom στο 7% των δειγμάτων.
Οι δραστικες αυτες και επομενως τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα που τις περιέχουν εχουν απαγορευτεί να κυκλοφορουν με Υπουργικες αποφασεις. Ωστόσο, οπως αποδειχτηκε απο τις αναλύσεις, δυστυχώς, χρησιμοποιουνται.
-Ανιχνεύτηκαν επίσης 14 επιτρεπόμενες δραστικές, από τις οποίες αυτές με τα υψηλοτέρα ποσοστά ήταν:
-Phosmet (Imidan), που χρησιμοποιήθηκε παλιότερα και στους κρατικούς δολωματικούς ψεκασμούς.
Ανιχνεύτηκε σε ποσοστό 55% των δειγμάτων, από το οποίο 44% ήταν πάνω από τα όρια.
-Cyhalotrin lambda (CREEVA) ανιχνεύτηκε σε ποσοστό 76%, από το οποίο 54% ήταν πάνω από τα όρια.
-Deltamethrin (DECIS) ανιχνεύτηκε σε ποσοστό 69% όλα μέσα στα όρια.
-Acetamiprid ανιχνεύτηκε σε ποσοστό 48%, από το οποίο 57% πάνω από τα όρια.
Παρά το ότι πιθανόν φέτος η ύπαρξη υπολειμμάτων να μην έχει μεγάλη εμπορική βαρύτητα, αφού, λόγω της διεθνούς έλλειψης, οι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται για την εξέταση τους, αποτελούν, ωστόσο πρόβλημα σοβαρό πoυ μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Επομένως, το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με την επιβαλλόμενη προσοχή από τους αρμόδιους για την έκδοση αδειών και κυκλοφορία των φαρμάκων.
Προτάσεις
-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , το οποίο εκδίδει τις αποφάσεις κυκλοφορίας φυτοφαρμάκων θα πρέπει να μεριμνήσει και για την λήψη των καταλλήλων μέτρων για την εφαρμογή τους στην πράξη.
- Υπουργείο και υπηρεσίες πρέπει να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στη δολωματική δακοκτονία με βελτίωση της αποτελεσματικότητας της και παράλληλα να ενημερώσουν τους παραγωγούς για τους κινδύνους στην υγεία από υπολείμματα φαρμάκων αλλά και για τις επιπτώσεις τους στις τιμές.
-Τα ελαιοτριβεία μπορούν να συμβάλουν από την πλευρά τους παίρνοντας κατάλληλα μέτρα, όπως π.χ. λήψη δειγμάτων από ύποπτα ελαιόλαδα και προειδοποίηση παραγωγών για υπολογισμό της τυχόν ύπαρξης υπολειμμάτων στον καθορισμό των τιμών.
-
=====================
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Η αναδημοσίευση ή ο σχολιασμός άρθρων του Νικ. Μιχελάκη αναρτημένων στο www.sedik.grεπιτρέπεται μόνο με τήρηση όσων αναφέρονται στα πνευματικά δικαιώματα της ιστοσελίδας, για τα οποία υπάρχει ενεργό λινκ στο άνω μέρος κάθε άρθρου, τα οποία παρακαλούμε να τηρούνται. |