Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ
Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που πραγματοποιήθηκε φέτος, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον 1,5 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα έχουν 17% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.
Με την μελέτη αυτή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου προστατεύει τον οργανισμό μας χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
Διευκρινίζεται όμως, ότι ενώ όλοι οι ποιοτικοί τύποι ελαιολάδου έχουν κάποιο υγιές προφίλ λιπαρών οξέων, μόνο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία σύμφωνα και με πολλές άλλες μελέτες έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν τον καρκίνο.
Τα αντιοξειδωτικά αυτά, μεταξύ των όποιων είναι και η ελαιοκανθάλη και υδροξυτυροσόλη εξουδετερώνουν και εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά.
Σύμφωνα με την μελέτη, η ελαιοκανθάλη έδειξε ότι εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα με το να διατρυπά τα λυσοσώματα του κυττάρου (οργανίδια που περιέχουν τα πεπτικά ένζυμα υδρολάσες), απομακρύνοντας τα απόβλητα που περιέχει.
Όταν η ελαιοκανθάλη καταστρέφει τα λυσοσώματα, το κύτταρο πεθαίνει σε 30 λεπτά αντί για τις κανονικές 16 έως 24 ώρες.
Από την πλευρά της, η υδροξυτυροσόλη έχει αντικαρκινική δράση σε διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος, της λευχαιμίας και του μελανώματος. Αυτή η ένωση μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
=====================
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)