Ελιγμοί αγοραστών και αντιστάσεις παραγωγών!

 

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Το συνεχώς επαληθευόμενο σοβαρό έλλειμμα της φετινής ελαιοπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει το άγχοςtimes 171 των μεγάλων βιομηχανιών τυποποίησης και διανομής να ικανοποιήσουν και κρατήσουν τα μερίδια τους στην διεθνή κατανάλωση και φαίνεται ότι στην Ισπανία τις οδηγεί σε περιορισμό της ζήτησης έξτρα και αναζήτηση ανορθόδοξων λύσεων στα λαμπάντε.

Από την άλλη πλευρά, η προσφορά από την πλευρά των παραγωγών φαίνεται να είναι αρκετά συγκρατημένη και δεν ενδίδει σε χαμηλές τιμές. Έτσι οι τιμές του έξτρα με ελαφρές διακυμάνσεις διατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς φαίνεται να είναι η γενική (ακόμα και στην Ελλάδα) έλλειψη πολύ καλών Έξτρα, τα οποία πληρώνονται με τιμές άνω των 5€/kg και η περίεργη στροφή των Βιομηχανιών στα Λαμπάντε.

Γενικά, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), οι τιμές στις 17-01-2023 κατά χώρα, διατηρήθηκαν περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται ως έξης:

dimoskopisi221Στην Ελλάδα οι μέγιστες τιμές που επιτεύχθηκαν στην Κρήτη στα τέλη Δεκεμβρίου, κυρίως με διαγωνισμούς έφτασαν στα 5,08€/kg

Οι υπόλοιπες κυμανθήκαν στην Κρήτη στα 4,70-4,90€/kg και στην Πελοπόννησο στα 4,55-4,90€/kg.

Σε δημοσιεύματα αναφέρονται πωλήσεις μικρών ποσοτήτων, προφανώς εξαιρετικής ποιότητας, μέχρι 5,20€/kg.  

Στην Ισπανία οι τιμές του έξτρα διατηρούνται μεταξύ 5,05-5,99€/kg, οι τιμές του (απλού) Παρθένου (οξ.<2ο) στα 4,94€/kg και του Λαμπάντε (οξ.>2ο) στα 4,78€/kg.

Στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα κυμαίνονται μεταξύ 6,00-7,50€/kg, ενώ οι τιμές των ΠΟΠ μεταξύ 9,5-15,0€/kg και μ.ο. χώρας στα 6,04 €/kg.

Στην Τυνησία οι τιμές του έξτρα διατηρούνται στα 5,13€/kg και του Λαμπάντε 4,65€/kg.

=====================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)