Άγνωστο όμως το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας  

   Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

 

Στην Συρία, η συγκομιδή της ελιάς, την περίοδο αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές περιοχές της χώρας και οι ελαιοκαλλιεργητές ελπίζουν σε μια καλή σοδειά. Σύμφωνα δε με τοπικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana, εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου της χώρας, θα φτάσει τους 125.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με την παραγωγή του προηγούμενου χρόνου που ήταν 105.000 τόνους.syria

    Ωστόσο, το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα παραμένει αβέβαιο εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου της χώρας και των πρόσφατων επιχειρήσεων της Τουρκίας.

     Ο εμφύλιος που άρχισε το 2011 και ήδη έχει κοστίσει 610.000 νεκρούς και έως 13 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες,   έχει επηρεάσει σημαντικά την ελαιοκαλλιέργεια.

     Επί πλέον, σύμφωνα με τους Olive Oil Times, σημαντικές απώλειες προέκυψαν στην ελαιοκαλλιέργεια κατά την εισβολή της Τουρκίας στη Β.Δ. Συρία, κατά την οποία η Τουρκία  κατηγορήθηκε ότι έκλεψε 35.000 τόνους ελαιόλαδο από τη Συρία για εξαγωγή.

    Προς το παρόν, οι περισσότερες εξαγωγές ελαιολάδου της Συρίας προορίζονται για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο  (OEC), οι περισσότερες εξαγωγές Συριακού ελαιολάδου αποστέλλονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, το Κουβέιτ και την Αρμενία.

   Τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου δείχνουν ότι οι εξαγωγές Συριακού ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται μεταξύ 15.000- 20.000 τόνων.

   Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Satoyama των Ηνωμένων Εθνών, η καλλιέργεια της ελιάς στη Συρία ξεκίνησε γύρω στο 2.400 π.Χ. και πολλά είδη ποικιλιών Αγριελιάς που ευδοκιμούν στη χώρα εκτιμώνται ιδιαίτερα για τη γενετική τους ποικιλότητα.

   Η σημαντικότερη όμως καλλιέργεια γίνεται στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, στη λοφώδη περιοχή μεταξύ των περιοχών Χαλέπι και Αντίμπ και κατά μήκος των βουνών στη Μεσογειακή ακτογραμμή, από τα Τουρκικά σύνορα έως τη Δαμασκό. Αυτές οι περιοχές της χώρας δέχονται παραδοσιακά μεγαλύτερες βροχοπτώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο.

     ============================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)