Φόβοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων

       

     Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

   Οι δακοπροσβολές που πραγματοποιήθηκαν μετά τις βροχές και τις καλοκαιρίες του Νοεμβρίου στην Κρήτη και Πελοπόννησο, είναι μεν εντοπισμένες σε ορισμένες περιοχές, είναι όμως πολύ σημαντικές.

   Οι παραγωγοί μάλιστα κάποιων περιοχών, παραπονούνται ότι οι δακοπροσβολές είναι τόσο μεγάλες ώστε, όπως λένε, «δεν βρίσκουν καρπό για να μαζέψουν»! Η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα ελαιοτριβεία όπου λάδια κάτω των 0,3ο είναι σπάνια, ενώ λάδια άνω των 0,6ο δεν είναι λίγα!foto dakopr

   Επομένως, σωστό είναι, να μην εξωραΐζονται τα πράγματα και κάποιοι να μιλούν για επιτυχημένη δακοκτονία! Γιατί η δικαιολογία για τις δακοπροσβολές ότι «έφταιγε ο καιρός που ήταν καλός για το Δάκο!», προφανώς δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Και αυτό γιατί παραβλέπει το γεγονός ότι για να γίνουν δακοπροσβολέςείναι φανερό ότι υπήρχε ικανός πληθυσμός Δάκου ο οποίος είχε διαφύγει της δακοκτονίας!      

 

Υπολείμματα και … ανθεκτικότητα!

Η εμφάνιση υψηλών δακοπληθυσμών σχεδόν σε όλη φετινή περίοδο, στην πράξη θορύβησε τους παραγωγούς οι όποιοι προχώρησαν σε εκτεταμένους ψεκασμούς; κάλυψης με ισχυρά εντομοκτόνα σε ορισμένες περιοχές. Έτσι, δεν είναι αφύσικη η εμφάνιση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε ελαιόλαδα διαφόρων περιοχών.

   Το πρόβλημα, οπωσδήποτε, οφείλει να διερευνήσει  πλήρως η πολιτεία, η οποία δεν πρέπει να αρκείται στην απλή έκδοση Υπουργικών αποφάσεων για απαγόρευση κάποιων φυτοφαρμάκων, αλλά να προχωρεί και στον έλεγχο της εφαρμογής τους στην πράξη.

   Παράλληλα τα φάρμακα που ήδη χρησιμοποιήθηκαν στην κρατική δακοκτονία στην Κρήτη επί δυο χρόνια, πρόκειται, μάλλον σίγουρα, να χρησιμοποιηθούν και την ερχόμενη χρόνια! Κι αυτό γιατί, ενώ προμηθεύτηκαν για την φετινή χρονιά, λόγω της παράδοσης τους στη λήξη της δακοκτονίας, ασφαλώς θα χρησιμοποιηθούν του χρόνου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά!

   Επομένως το ζήτημα της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του Δάκου, που προβάλλεται από πολλούς επιστήμονες και από το ίδιο το ΥπΑΑΤ, πρέπει να εξεταστεί σε βάθος με την πρέπουσα σοβαρότητα και να καταλήξει στη λήψη επί τέλους των καταλλήλων μέτρων. Και ένα από αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να είναι η πλήρης περιφερειοποίηση (επιστημονική, διοικητική και οικονομική) του συστήματος της δακοκτονίας, την οποία ζητά χρόνια ο ΣΕΔΗΚ και άλλοι φορείς. Έτσι, η προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων και άρα χαμηλότερου προϋπολογισμού, φαρμάκων, δεν θα απαιτεί τους χρονοβόρους διεθνείς κανονισμούς, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού αλλά και την αμεσότητα του ενδιαφέροντος των Περιφερειών.

   Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι του χρόνου, όπου η σοδειά φυσιολογικά θα είναι μειωμένη και οι δάκοι που θα διαχειμάσουν άφθονοι, ο κίνδυνος δακοπροσβολών θα είναι πολύ αυξημένος!

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)