Σχετικά καλές οι πρώτες ενδείξεις σε αποδόσεις και ποιότητα
Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Παρά την φυσιολογική οψίμιση της φετινής παραγωγής εξαιτίας της υψηλής καρποφορίας και της καθυστέρησης των βροχών, αρκετοί παραγωγοί ιδίως στην Κρήτη, υποκινούμενοι από διάφορους λόγους μεταξύ των όποιων και από την έλλειψη εργατών, προχώρησαν πρόωρα φέτος αμέσως μετά τις βροχές την συγκομιδή και έκθλιψη του ελαιόκαρπου. Έτσι ήδη αρχές Νοεμβρίου η συγκομιδή έχει σχεδόν γενικευτεί σε όλη την χώρα.
Αντίθετα, στην Ισπανία εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, η συγκομιδή εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας αναμένεται να γενικευτεί μετά τις 20 Νοεμβρίου.
Πάντως, όπως προέκυψε από δειγματοληπτική έρευνα του ΣΕΔΗΚ στα Ελαιοτριβεία με τα οποία συνεργάζεται για το Δελτίο Τιμών, οι αποδόσεις του ελαιόκαρπου σε ελαιόλαδο κι οι οξύτητες δεν είναι οπωσδήποτε εξαιρετικές αλλά πάντως σχετικά καλές για αυτή την περίοδο.
Οι αποδόσεις γενικά παρουσιάζουν πολύ μεγάλο εύρος κυμαινόμενες από 9 έως 4,5 προς ένα δηλαδή από 11,1- 22,5% με τις χαμηλότερες να προέρχονται από δέντρα με υψηλή παραγωγή και τις υψηλότερες να προέρχονται από νεαρά δέντρα με χαμηλή παραγωγή.
Η πλειονότητα ωστόσο των αποδόσεων για την ποικιλία Κορωνέϊκη ήταν στα Χανιά (ΑΣ Μεσκλών, Κολυμπάρι Α.Ε., Α.Σ. Χανίων) γύρω στο 4,8-6/1, στο Ηράκλειο (Ασήμι, Βασ. Ανώγεια, Στάβιες) 4,5-6/1, στην Λακωνία (Σκούρας ΑΕ) 5,5-9/1.
Καλύτερες ήταν οι αποδόσεις για τις πρώιμες ποικιλίες Αθηνολιά στην Σπάρτη (15,5-25%) και Μαυρολιά στην Μεσσηνία (18-20%) και την Τσουνάτη στα Μεσκλά Χανίων (18,2-20,8%).
Οι οξύτητες γενικά παρουσιαστήκαν σε αρκετά καλά επίπεδα και κυμάνθηκαν από 0,2ο -0,5ο με την πλειονότητα τους να είναι γύρω στο 0,3ο. Στην Κρήτη κυμάνθηκαν στα Χανιά (Μεσκλα, Κολυμπάρι ΑΕ, ΑΣ Χανίων) από 0,4ο-0,5ο, στο Ηράκλειο (Ασήμι, Β. Ανώγεια, Στάβιες) από 0,3ο .
===============
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).