Aξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης
Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Μια νέα και πολλά υποσχόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού που συνδέει τον αγροτικό τομέα με τον τουρισμό είναι ο ελαιοτουρισμός για τον οποίο η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη, διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου, τον πολιτισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης
Στην υγεία η Κρήτη διαθέτει μια σειρά από πολύ παλαιές διεθνείς και γνωστές ανά τον κόσμο, έγκυρες επιδημιολογικές μελέτες που μπορεί να προβάλλει, όπως η «μελέτη των Επτά Χωρών» του Ancel Keys, οι μελέτες των Rockfeller , Renautlt κ.α που απέδειξαν ότι η Κρητική διατροφή της όποιας βάση είναι το ελαιόλαδο αποτελούσε τον βασικό παράγοντα των μειωμένων στην Κρήτη τότε Καρδιοπαθειών, Καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Στον πολιτισμό, η Κρήτη διαθέτει την πλουσιότερη ελαιοκομική πολιτιστική κληρονομιά στον κόσμο με πλήθος ελαιοκομικά μνημεία Μινωικής και Βυζαντινής περιόδου στην Κνωσό , Φαιστό, την Κάτω Ζάκρο, στα Μάλια, την Άπτερα, τον Μαρούλι, Χρωμοναστηρι, στο Καρύδι κλπ, τα οποία έχουν αναδειχθεί από τον ΣΕΔΗΚ με σχετικές επιτόπιες επιγραφές, DVD, έντυπα ελληνικά και ξενόγλωσσα, ιστοσελίδες κ.α.
Στο περιβάλλον η Κρήτη πλεονεκτεί γιατί οι ελαιώνες καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της και αποτελούν ένα φυσικό δάσος που λειτουργεί ως ένας τεράστιος απορροφητήρας του διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κλιματική αλλαγή, την προστασία τους εδάφους από την διάβρωση.
Οι προωθητικές δράσεις του ΣΕΔΗΚ
Ο ΣΕΔΗΚ τώρα και μερικά χρόνια έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα ενημέρωσης παραγόντων και κοινού και δημιουργίας δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών στην ύπαιθρο για την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού.
Στον τομέα της ενημέρωσης έχουν οργανωθεί ειδικές περιηγητικές ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις, έχουν εκδοθεί βιβλία και φυλλάδια, έχουν γίνει δημοσιεύματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.α.
Στον τομέα των υποδομών έχουν αναδειχτεί δημοτικά και ιδιωτικά Ελαιομουσεία, έχουν επισημανθεί και αναπλαστεί Μνημειακά ελαιόδεντρα, έχουν αναδειχθεί σημαντικά Ελαιοκομικά Αρχαιολογικά μνημεία Μινωικής και Βυζαντινής περιόδου.
Από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικές Ελαιοτουριστικές επιχειρήσεις όπως Ελαιοταβέρνες, Τουριστικά Ελαιοτριβεία, Ενημερωτικές Επιχειρήσεις κ.α. οι οποίες δραστηριοποιούνται στην υποδοχή, αναψυχή, ενημέρωση και διατροφή των τουριστών. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί Πρακτορεία Διακίνησης Τουριστών που οργανώνουν και πραγματοποιούν ομαδικές επισκέψεις τουριστών σε Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, Έλαιο-Μουσεία, Ελαιοταβέρνες, Μνημειακά ελαιόδεντρα και άλλες αγροτουριστικές εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μνημειακής Ελιάς και το Μουσείο Ελιάς Βουβών, τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία στην Ανώσκελη, Νεάπολη κ.α που δέχονται κατά την θερινή περίοδο επισκέψεις δεκάδων χιλιάδων τουριστών.
Με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για μια ουσιαστική ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στην Κρήτη, ο ΣΕΔΗΚ αποφάσισε, όπως σε συνεργασία με Δήμους Μέλη του και άλλους Φορείς προωθήσει την αναβάθμιση και ανάδειξη όλων των σχετικών δημόσιων υποδομών
Παράλληλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και Υπουργεία επιδιώκει την ενθάρρυνση ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων με παροχή σχετικών γνώσεων και οικονομικών ενισχύσεων ώστε τελικά ο Ελαιοτουρισμός να αποτελέσει μια νέα προσοδοφόρα οικονομική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.
================
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">