Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

 

Χρησιμοποιείται το όνομα του ελαιολάδου αλλά όχι το ελαιόλαδο!

  Εκστρατεία ελέγχων για τις τηγανητές πατάτες με ελαιόλαδο και τις κονσέρβες τροφίμων που αναφέρουν στις συσκευασίες τους ότι παρασκευάζονται με ελαιόλαδο άρχισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανδαλουσίας στην Ισπανία.πατάτες

   Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συμμόρφωση των πωλητών αυτών των ειδών με τους ισχύοντες κανονισμούς και η διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών από ψευδείς πληροφορίες για τα τρόφιμα.

   Φαίνεται ότι στην Ισπανία η διάθεση τηγανητών πατατών με ελαιόλαδο τόσο στα εστιατόρια , όσο και με διανομή στα σπίτια έχει πάρει διαστάσεις και έχει γίνει της μόδας. Ωστόσο φαίνεται ότι πολλοί επιτήδειοι, χρησιμοποιούν το όνομα του ελαιολάδου προκειμένου να αιτιολογήσουν υψηλότερες τιμές, αλλα όχι το ελαιόλαδο!      

Έτσι, η Περιφέρεια Ανδαλουσίας η οποία ενδιαφέρεται για το ελαιόλαδο, διεξάγει ελέγχους για την προστασία του ελαιολάδου σε καταστήματα λιανικής πώλησης ενεργώντας επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες για τον έλεγχο της αναγραφής των υποχρεωτικών πληροφοριών που πρέπει να συνοδεύουν τα παρασκευασμένα με ελαιόλαδο τρόφιμα.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στις τηγανιτές πατάτες που προσφέρονται στα καταστήματα ή διανέμονται στα σπίτια, οι οποίες όπως τονίζει πρέπει να παρασκευάζονται από υγιεινές πατάτες, χωρίς σημεία πρασινίσματος, καλά καθαρισμένες και κομμένες και προφανώς να είναι τηγανισμένες σε ελαιόλαδο.

 Ερωτήματα για την Ελλάδα 

Και ενώ όλα αυτά γίνονται στην Ισπανία , στην Ελλάδα ούτε ακούγεται, ούτε γράφεται τίποτε σχετικό, προκαλώντας εύλογες απορίες. Είναι όλα εντάξει άραγε εδώ ; Είναι όλα σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους   και τις υγειονομικές διατάξεις; Οι αρμόδιες υπηρεσίες τι λένε; Οι τηγανητές πατάτες που προφέρονται αφειδώς και μερικές φορές φορτικά στα καταστήματα, αναγράφεται στους καταλόγους αν είναι με ελαιόλαδο ή σπορέλαια;

Από την άλλη πλευρά απορίας άξιο παραμένει το πως εδώ δεν άρχισε ακόμα η διάθεση πατατών τηγανητών με ελαιόλαδο τα γεγονότα ως υγιεινότερες να τιμολογηθούν και ακριβότερα!

 

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." style="text-decoration: none; margin: 0px; padding: 1px 5px 5px; font-size: 14px; font-family: 'Open Sans', Arial, 'Arial Unicode MS', Helvetica, sans-serif; text-align: justify;">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.