Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

 

Θετικές δηλώσεις της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας κ. Κυριακίδη, αλλά αρνητικές αντιδράσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

   Τα τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν ενιαία ετικέτα στη συσκευασία τους. nutriΑυτό δήλωσε πρόσφατα η Επίτροπος Υγείας και η Ασφάλεια Τροφίμων της ΕΕ, Κύπρια Στέλλα Κυριακίδη, σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας σύντομα προσθέτοντας ότι με απόφαση της Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί η Πανευρωπαϊκή αγορά τροφίμων.

   Και αυτό γιατί, όπως είπε, πολλές ετικέτες αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και συμβάλλουν στη σύγχυση των καταναλωτών. Παράλληλα, συμπλήρωσε η κ. Κυριακίδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει και τα αποτελέσματα της μελέτης του Κέντρου Ερευνών της ΕΕ, η οποία δείχνει ότι οι προτιμήσεις είναι η απλή, έγχρωμη πρόσθετη ετικέτα που δημοσιεύεται στη συσκευασία του προϊόντος, όπως το Nutri-Score, παρά έναν κωδικό QR.

Από την άλλη πλευρά απόψεις αρκετά επικριτικές και αρνητικές για το Nutri Score διατυπώθηκαν σε ευρεία συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που οργάνωσε ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Jordi Canas με πολλούς προσκεκλημένους από την επιστήμη της διατροφής, τα ΜΜΕ και τις ενώσεις καταναλωτών.

Βελτιώνει τη θέση του ελαιολάδου στο Nutri Score

     Η εξέλιξη αυτή βέβαια στην ΕΕ, έρχεται μετά την απόφαση της 26ης Ιουλίου της Διοικούσας Επιτροπής του Nutri Score, με την οποία αποφασίζει την τροποποίηση του αλγορίθμου, με την οποία το ελαιόλαδο και αλλά φυτικά λάδια θα μετακινηθεί από τη θέση C στη θέση B της ετικέτας Nutri. Η βαθμολογία και δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται σε μια μέση λύση, η οποία όμως και πάλι δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους φορείς του ελαιολάδου.

   Υπόψη ότι το σύστημα Nutri Score που επινοήθηκε το 2017 στη Γαλλία από την Ομάδα του Πανεπιστημίου του Παρισιού με επικεφαλής τον Καθηγητή διατροφής Serge Hercberg, που αρχικά υιοθετήθηκε από 7 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, και Ελβετία). Προκάλεσε όμως σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ κρατών και επιστημόνων των οποιών τα συμφέροντα θίγονται ή ευνοούνται αναλόγως.

   Το σύστημα Nutri-Score καθιερώνει μια ετικέτα με την οποία αξιολογεί τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων με μια κλίμακα χρωμάτων και γραμμάτων η οποία αρχίζει με το σκούρο πράσινο (γράμμα Α) με το οποίο χαρακτηρίζει τα πιο υγιεινά τρόφιμα, κλιμακώνεται χρωματικά μέχρι το κόκκινο (γράμμα). Ε) με το οποίο χαρακτηρίζει τα λιγότερο υγιεινά.    

   Το Ελαιόλαδο στο σύστημα αυτό κατατάσσεται στη θέση με το γράμμα C (με το κίτρινο χρώμα) η οποία αντιπροσωπεύει τη μέση υγιεινής αξίας τροφίμων, πράγμα που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε ελαιοπαραγωγικές και άλλες χώρες!

     Ωστόσο, σύμφωνα με τα Ισπανικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι το σύστημα Nutri Score τώρα μεταθέτει το ελαιόλαδο στη θέση Β αντί για C, βελτιώνοντας τη βαθμολογία του, υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες που έχουν αντιρρήσεις, ενώ άλλες, όπως η Ιταλία, έχουν απαγορεύσει το Nutri -Score, αναγκάζοντας τις μεγάλες αλυσίδες διακίνησης και τα super markets να αποσύρουν αυτήν την επισήμανση από τα προϊόντα που εμπορεύονται στην Ιταλία.

   Τελικά, όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να λάβει την τελική απόφαση για την επισήμανση των τροφίμων πριν από τον Μάρτιο του 2023.

 


*
Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." style="text-decoration: none; margin: 0px; padding: 1px 5px 5px; font-size: 14px; font-family: 'Open Sans', Arial, 'Arial Unicode MS', Helvetica, sans-serif; text-align: justify;">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.