Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Ο κίνδυνος όμως δεν εξέλειπε και η επαγρύπνηση χρειάζεται!

   Ήδη ολοκληρώνεται η κρατική δολωματική δακοκτονία, στην Κρήτη, σύμφωνα και με πρόσφατες ανακοινώσεις της Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Κρήτης.pic6

Στις περισσότερες περιοχές του νησιού έχει τελειώσει ο 5ος ψεκασμός , ενώ σε λίγες άλλες, όπου απαιτήθηκε, αρχίζει και ο 6ος.  

   Βέβαια οι δακοσυλήψεις παρουσιάζουν σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια κάποια ύφεση και οι δακοπροσβολές, σύμφωνα και με δικές μας πληροφορίες μέχρι σήμερα, δείχνουν να είναι περιορισμένες και εντοπισμένες. Οι περισσότερες δείχνουν να εντοπίζονται σε περιοχές της Σητείας, κυρίως σε ελαιώνες Κορωνέϊκης αρδευόμενους, καθώς και σε μεγαλόκαρπες ποίκιλες σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές όπως στην Χονδρολιά στα ορεινά της Τεσσάρας στο Ηράκλειο και στο Αμάρι Ρέθυμνου, καθώς και στην Τσουνάτη, στο Σέλινο στα Χανιά.

   Ωστόσο σύμφωνα και με την «Επιστημονική Επιτροπή Φυτοπροστασίας» ΕΣΕΦΕ του ΣΕΔΗΚ, ο κίνδυνος δακοπροσβολών εξακολουθεί να υπάρχει. Και αυτό γιατί δακοπληθυσμοί πρέπει να υπάρχουν υψηλοί και επομένως όταν ο καρπός, μετά τις πρόσφατες βροχές και στην Κρήτη, βελτιωθεί και παράλληλα υπάρξει και περίοδος καλοκαιρίας, οι συνθήκες για δακοπροσβολές θα είναι, δυστυχώς, ευνοϊκές.  

   Επομένως, παραγωγοί και υπηρεσίες δεν πρέπει να εφησυχάζουν!

 


*
Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.