Σήμα για ελαιοτριβεία και πρόγραμμα για επενδύσεις 

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

 Ο Ελαιοτουρισμός αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη και με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα μορφή τουρισμού που προσαρμόζεται ιδιαίτερα στις κλιματικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης.toyristes 16 9

 Ήδη για την ανάπτυξη του Ελαιοτουρισμού πραγματοποιούνται τελευταία αρκετά βήματα στην Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.  

 Ο ΣΕΔΗΚ στην Κρήτη προωθεί βήμα-βήμα την εναλλακτική και πολλά υποσχόμενη αυτή μορφή τουρισμού τώρα και αρκετά χρόνια με διάφορες δράσεις ανάδειξης ελαιοκομικών μνημείων και προώθησης έλαιο-τουριστικών επιχειρήσεων.    

 Μεταξύ των δράσεων αυτών του ΣΕΔΗΚ τα τελευταία είναι η αναγνώριση, ανακήρυξη και ανάπλαση Μνημειακών Ελαιοδέντρων, η ανάδειξη ελαιοκομικών αρχαιολογικών μνημείων Μινωικής και Μετά-Βυζαντινής περιόδου, η προώθηση της λειτουργίας Έλαιο-Μουσείων και η ανάδειξη «τουριστικών ελαιοτριβείων» και   «ελαιοταβερνών».

 Παράλληλα ο ΣΕΔΗΚ έχει οργανώσει σειρά από περιηγητικές ημερίδες στα Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι με επισκέψεις σε Ελαιοκομικά αξιοθέατα ενδιαφερόμενων ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, εκπαιδευτικών και παραγόντων του τουρισμού.

 Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Οι αναπλασμένες Μνημειακές ελιές και τα ενεργά Ελαιο-Μουσεία δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και ξένους, ενώ και αρκετά «Τουριστικά ελαιοτριβεία» και «Ελαιοταβερνες» που αναδεικνύουν τις υγιεινές και πολιτιστικές ιδιότητες του ελαιολάδου, λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία.

 Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια, εάν υπήρχε κατάλληλος επιτελικός σχεδιασμός με κατάλληλη προβολή των μονάδων και παροχή ειδικών κινήτρων και ενισχύσεων από πλευράς πολιτείας.

 Στα πλαίσια αυτά θετικές είναι οι κρατικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν τελευταία για χορήγηση σήματος σε επισκέψιμα Ελαιοτριβεία από το Υπουργείο Τουρισμού όπως και το πρόγραμμα πράσινου Αγροτουρισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα μπορούσαν όμως να είναι αποτελεσματικότερες εάν ήταν περισσότερο προσαρμοσμένες στις συνθήκες και δυνατότητες που υπάρχουν στην πράξη  

  Σήμα επισκέψιμων ελαιοτριβείων

 Ήδη από τις 9/9/2022 έληξε η δημόσια διαβούλευση για την θεσμοθέτηση ειδικού σήματος Επισκέψιμων Ελαιοτριβείων και αναμένεται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ από το Υπουργεία Τουρισμού και ΥπΑΑΤ.    

 Σύμφωνα με την υπό έκδοση ΚΥΑ, τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία για να λάβουν το σχετικό σήμα θα πρέπει να πληρούν ορισμένες δυνατότητες προσβασιμότητας και προδιαγραφές υποδομών και υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας, ξενάγησης και εστίασης οι οποίες αναλύονται λεπτομερώς στο σχέδιο ΚΥΑ που είχε τεθεί προς διαβούλευση.

 Ωστόσο, ενώ οι προδιαγραφές αυτές είναι και πολυάριθμες και πολλές από αυτές αρκετά   δαπανηρές, δεν προβλέπεται καμιά ειδική οικονομική ενίσχυση για την πραγματοποίηση τους, πράγμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αν θέλουμε ο θεσμός αυτός να επιτύχει.episkeps 16 9

 Σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΥΑ στους χώρους των επισκέψιμων ελαιοτριβείων μπορούν να λειτουργούν επιχειρήσεις εστίασης, πώλησης προϊόντων αλλά και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων.

 Το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου (Σ.Ε.ΕΛ.) θα εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού και θα ισχύει για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής του.

 Για τη χορήγηση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου υποβάλλεται σχετική αίτηση με τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ΚΥΑ

  Ο «Πράσινος» Αγροτουρισμός!

 Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Πράσινος αγροτουρισμός» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Ελαιοτουρισμού. Ωστόσο, το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος αυτού που είναι 49 εκατ. ευρώ και το ύψος της ενίσχυσης κατά δικαιούχο, που είναι 30-50% του προϋπολογισμού του και θα κυμαίνεται από 500.000 έως 12.500.000 ευρώ, είναι φανερό ότι δεν θα επιτρέψουν να μετάσχουν στο πρόγραμμα πάνω από 100 το πολύ μικρές ή 4-5 μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την χώρα!.

 Παράλληλα, ο όρος που θέτει το πρόγραμμα για υποχρεωτική συνεργασία 5 τουλάχιστον νομικών και συλλογικών οντοτήτων κατά δικαιούχο, σίγουρα περιορίζει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερο..

 Οπωσδήποτε όμως οι επιλέξιμες δαπάνες και δραστηριότητες που ορίζονται με το πρόγραμμα αυτό φαίνονται αρκετά κατάλληλες για τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αρχίσει ή μπορούν να αρχίσουν στην χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Επομένως, κάποια αναπροσαρμογή του προγράμματος για μικρότερες και γιατί όχι και για ατομικές περιπτώσεις θα μπορούσε να το κάνει πλέον εφικτό στην πράξη.

==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)