Φόβος για καταστροφή αντίστοιχης του 2019
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 6-8-22, Γράφει ο Γ. Κώνστας
Με τον φόβο της μεγάλης καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή του 2019 βρίσκονται οι αγρότες στα Χανιά καθώς μέρα με την ημέρα διαπιστώνουν έξαρση του δάκου.
Kαι όλα αυτά ενώ η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι από τις καλύτερες εδώ και πολλά χρόνια σε ότι αφορά στην ποσότητα. Ήδη δεν είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν προχωρήσει σε μαζικούς ψεκασμούς με ολικές καλύψεις, προκειμένου να διασώσουν τον καρπό στις ελιές τους.
ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΔΑΟΚ
Ξεκάθαρες ευθύνες στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων επιρρίπτει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης επαγγελματίας αγρότης και παραγωγός. Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ. «Από τον Ιούνιο οι πληθυσμοί δάκου ήταν τεράστιοι. Ούτε τον Ιούνιο, ούτε τον Ιούλιο η μετεωρολογική υπηρεσία δεν έδωσε στοιχεία για θερμοκρασιές πάνω από 35 βαθμούς κελσίου στην Κρήτη ώστε να μη χρειάζεται ψεκασμός! Ο δάκος παθαίνει ζημιά από τους 38 βαθμούς και πάνω. Έπρεπε ο πρώτος ψεκασμός να γίνει από τις 20 Ιουνίου, που οι πληθυσμοί ήταν τεράστιοι, είχε πήξει ο πυρήνας στην παραλία όπου υπήρχαν ελιές αμάζευτες από πέρυσι και εκεί “δούλευε” ο δάκος», υποστηρίζει ο κ. Τρικουνάκης.
Ενα άλλο ζήτημα αφορά στον δεύτερο ψεκασμό, για τον οποίο υπογραμμίζει ότι «καθυστέρησε πάρα πολύ! Ο πρώτος ψεκασμός έγινε την 1η Ιουλίου, ο δεύτερος μετά από 29 ημέρες! Είναι λογικό αυτό το πράγμα, όταν οι πληθυσμοί είναι τεράστιοι».
Ο κ. Τρικουνάκης επισημαίνει επίσης πως δεν μπορεί όλη η δακοκτονία φέτος να έχει βασιστεί σε ένα μόνο φάρμακο, πάνω στο οποίο σιγά- σιγά ο δάκος παρουσιάζει προσαρμοστικότητα. «Το υπουργείο ενέκρινε ένα φάρμακο. Έπρεπε η ΔΑΟΚ να κάνει έγγραφο στο Υπουργείο και να ζητάει να γίνει προκήρυξη και για άλλο φάρμακο που να χρησιμοποιείται στους ενδιάμεσους ψεκασμούς.
Δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση· αν έκαναν να παρουσιάσουν αριθμό πρωτοκόλλου προς το Υπουργείο» λέει ο ελαιοπαραγωγός που φοβάται πως «θα έχουμε την κατάληξη του 2019 που χάθηκε το λάδι εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών και μετά το έριξαν στο γλοιοσπόριο. Ελπίζω να μην πάθουμε τα ίδια και φτάσουμε να βγάζουμε λάδι δύο βαθμών τον Οκτώβριο! Δεν μπορεί να κατηγορούν συνέχεια τους αγρότες ότι δεν πάνε στα χωράφια, ότι δεν ψεκάζουν, ότι αγρότες και εργάτες που κάνουν δακοκτονία χύνουν τα φάρμακα και να έχουμε στο επιστημονικό κομμάτι της αντιμετώπισης της δακοκοκτονίας αυτά τα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είναι σε θέση να ψεκάσουν από μόνοι τους, γιατί το κόστος είναι μεγάλο. Αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα μόνο θα το κάνουν».