Αυτή την εβδομάδα άρχισε ο 2ος δολωματικός ψεκασμός
Μεγάλη αύξηση δακοπληθυσμών παρατηρείται σε περιοχές του νομού Χανίων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η οποία έχει ως εξής:
"Σε συνέχεια προηγούμενων δελτίων τύπου που αφορούν στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2022, από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:
Παρά την έγκαιρη έναρξη του πρώτου δολωματικού ψεκασμού και την έλευση των υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου, παρατηρείται σημαντική αύξηση των δακοκοπληθυσμών. Σε αρκετές περιοχές η αύξηση αυτή δεν ανησυχεί καθώς είτε είναι σε εξέλιξη οι δολωματικοί ψεκασμοί είτε έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί και αναμένεται να είναι ορατά τα αποτελέσματά τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι δυνατή η έναρξη του 2ου δολωματικού ψεκασμού αν δεν παρέλθει μεσοδιάστημα 21 ημερών μεταξύ των δύο εφαρμογών καθώς αυτό αναγράφεται στην ετικέτα του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος. Ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στις περιοχές όπου έχει συμπληρωθεί το διάστημα αυτό.
Λόγω όμως των αυξημένων δακοπληθυσμών και των ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δάκου καιρικών συνθηκών παρακαλούνται οι παραγωγοί να επισκέπτονται τα αγροκτήματά τους και να είναι σε επαφή με την υπηρεσία μας ώστε εάν δεν υπάρξει πτώση των πληθυσμών και εξαιτίας της μη παρέλευσης των 21 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του 1ου δολωματικού δεν είναι δυνατή η έναρξη του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού, να λάβουν οδηγίες αντιμετώπισης του δάκου στην περίπτωση που υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα.
Για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2022/.
Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346570-20-40-43-56."
Αρχισε ο δεύτερος ψεκασμός στον Αποκόρωνα
Στο μεταξύ, σε σχετική ανακοίνωση στα Χανιώτικα Νέα, αναφέρεται ότι από την Δευτέρα 18/7 άρχισε ο δεύτερος γύρος δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου στις παρακάτω κοινότητες: Καλύβες, Τσιβαράς, Γαβαλοχώρι, Πλάκα, Κόκκινο χωριό, Κεφαλάς και Μάζα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελαιώνων, όπως διευκολύνουν την πρόσβαση προς τις καλλιέργειες τους.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2825340314.