Απορίες για την επιλογή του ίδιου φαρμάκου επί 3/ετια στη Κρήτη
Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Φαίνεται ότι, προς δόξαν της γραφειοκρατίας, οι προμήθειες φαρμάκων για την δακοκτονία, οι οποίες επιμόνως διενεργούνται επί χρόνια από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, συνεχίζουν να γίνονται με τέτοιες καθυστερήσεις ώστε τα φάρμακα μιας χρονιάς να χρησιμοποιούνται...κατά την επόμενη!
Έτσι, ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φυτοφαρμάκων που υποτίθεται θα χρησιμοποιηθούν για την Δακοκτονία της τρέχουσας περιόδου 2022/23 προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 9 Μαΐου 2022 και η προθεσμία κατάθεσης προσφορών έληξε την 6 Ιουνίου 2022
Επομένως, εάν οι υπόλοιπες διαδικασίες διαρκέσουν ως συνήθως, τα φάρμακα θα παραδοθούν τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, όταν δηλαδή η δακοκτονία θα βρίσκεται προς το τέλος της! Έτσι και πάλι τα φάρμακα θα φυλαχτούν …. για την επόμενη χρονιά, αν βέβαια στο μεταξύ κάποιος Κοινοτικός κανονισμός δεν απαγορεύσει την χρήση τους!
Με τον διαγωνισμό αυτό θα γίνει προμήθεια των δραστικών ουσιών, spinosad, cyantraniliprole, l-cyhalothrin,deltamethrin και ελκυστικών ουσιών (Εntomela κ.α.) των όποιων η συνολική αξία προμήθειας θα ανέρχεται σε πάνω από 5,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13% (Πιν.1).
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι η δραστική spinosad (success) για την οποία θα διατεθεί το 41% του συνολικού προϋπολογισμού της δακοκτονίας της χώρας, θα αποτελέσει σχεδόν το μοναδικό φάρμακο (90%) για την Κρήτη!
Έτσι, εύλογα γεννάται το ερώτημα αν υπάρχουν τόσο ισχυρά τεκμήρια για την αποτελεσματικότητα της που να δικαιολογούν την για τρίτη χρονιά επιλογή της εφαρμογής στο νησί. Και αν ναι, τότε γιατί δεν χρησιμοποιείται για όλη την χώρα, αφού όπως φαίνεται από τα στοιχεία του διαγωνισμού η τιμή της (6,2€/κ) είναι κατά πολύ χαμηλότερη των άλλων;
Όμως, αφού το ίδιο φάρμακο συνιστάται και για τις βιολογικές καλλιέργειες, απορία υπάρχει γιατί δεν εφαρμόζεται με την κρατική δακοκτονία και στους βιολογικούς ελαιώνες, ώστε και η γενική αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας να αυξηθεί, αλλά και οι βιοκαλλιεργητές να απαλλαγούν από προσθετές φροντίδες και δαπάνες;
Ερώτημα όμως τίθεται και για το εάν το ενδεχόμενο ανάπτυξης ανθεκτικότητας του Δάκου μετά από τρία χρόνια συνεχούς εφαρμογής του στην Κρήτη, έχει αποκλειστεί.
Βέβαια, για όλα τα ερωτήματα αυτά μπορεί να υπάρχουν απαντήσεις από πλευράς ΥπΑΑΤ. Θα πρέπει όμως να γίνουν γνωστές και για λόγους διαφάνειας αλλά και για λόγους ηρεμίας των παραγωγών.
=============
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)