Κρίσιμος παράγων η παραγωγή της Ισπανίας

 

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

  Η σταθερότητα των τιμών φαίνεται ότι συνεχίζεται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες με την προσφορά αλλά και την ζήτηση να είναι περιορισμένες εξαιτίας των ερωτηματικών για τις γεωπολιτικές αλλά και τις αγρονομικές εξελίξεις.pinakas 21 6 22

  Έτσι, τελικά οι τιμές του έξτρα παρθένου (Πιν.1) στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 3,65-3,30€/kg, στην Ισπανία μεταξύ 3,50-3,25€/kg και στην Ιταλία μεταξύ 6,30-3,95€/kg.

  Σημαντικός παράγοντας για τις εξελίξεις στις τιμές, είναι οπωσδήποτε η ερχόμενη σοδειά στην Ισπανία για την οποια προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις.

 Ωστόσο, η παρατεταμένη ξηρασία της Άνοιξης και τα πρόσφατα κύματα υψηλών θερμοκρασιών στην Ισπανία δεν θεωρούνται ευνοϊκές για  μια πλούσια παραγωγή.

==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)