Η επιτυχία όμως προϋποθέτει και σωστή εφαρμογή της

 

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

a11  Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Ηρακλείου άρχισε ήδη από χθες (7-6-22), επιτέλους έγκαιρα, ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας σε διάφορες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, στην Βόρεια παραλιακή ζώνη του Νομού.

  Και σε αυτό βέβαια πιθανό να βοήθησε η διαθεσιμότητα των αχρησιμοποίητων φαρμάκων της καθυστερημένης περσινής προμήθειας αλλά και η έγκαιρη επίσης, φέτος, πρόσληψη του προσωπικού εποπτείας (Τομεαρχών) της δακοκτονίας.

 Ωστόσο φαίνεται ότι και το στρατηγικής σημασίας αγρονομικό κριτήριο που είναι η δεκτικότητα του καρπού για προσβολές (έναρξη πήξης πυρήνα) που αναφέρεται στις παλιές και πλέον σωστές εγκύκλιους, πρέπει να λήφθηκε υπόψη από την τοπική ΔΑΟΚ για την έναρξη των ψεκασμών στις πρωϊμότερες παραλιακές περιοχές.

  Γιατί το σύνολο η ο συνδυασμός των κριτηρίων της βιολογίας του εντόμου τα οποία αναφέρονται σε νεωτέρες εγκυκλίους και αποσκοπούν στην παρακινδυνευμένη εξοικονόμηση χρημάτων, ασφαλώς εμπεριέχει πλείστους όσους κινδύνους λανθασμένης διάγνωσης!

  Βέβαια η επιτυχία των ψεκασμών έκτος από την έγκαιρη εφαρμογή τους, προϋποθέτει και εκτέλεση τους με αποτελεσματικά φάρμακα και όχι με εκτόξευση από τρακτέρ σε όλη την κώμη του δέντρου. Και αυτά ελπίζεται πως θα διασφαλιστούν από τις υπηρεσίες με την κατάλληλη εποπτεία.

==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)