Κινδυνεύει όμως από ανομβρία και καύσωνες και απαιτεί πρόνοια για αρδεύσεις και δακοκτονία
Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Αρκετά όψιμη αλλά πλούσια, εξελίχθηκε τελικά, η ανθοφορία της ελιάς στην Κρήτη, Πελοπόννησο και τις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως προβλέψαμε πριν από δύο μήνες (βλέπε sedik.gr. 17-3-22) με βάση τις κλιματικές και αγρονομικές συνθήκες που προηγήθηκαν. Έτσι, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες ακραίες καιρικές συνθήκες που μπορεί να την ζημιώσουν και αν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ενδεχόμενες προσβολές από Δάκο, η πλούσια ανθοφορία μπορεί να εξελιχθεί σε μια πλούσια σοδειά για την χώρα.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστερημένη αυτή εξέλιξη στον βλαστικό κύκλο της ελιάς έχει, οπωσδήποτε, τα θετικά και αρνητικά της.
Θετικό είναι το ότι αποφεύχθηκαν οι ζημιές που μπορούσαν να προκληθούν στην άνθηση από τις χαμηλές θερμοκρασίες, παγετούς και χιονοπτώσεις που επικράτησαν φέτος σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές.
Θετικό είναι επίσης το ότι ο κίνδυνος του Δάκου, παρουσιάζεται θεωρητικά μειωμένος, αφού οι αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα – άνοιξης δεν ηταν ευνοικές για την εξέλιξη των βιολογικών σταδίων με τα οποία διαχειμάζει.
Αρνητικό, όμως, είναι το ότι αν δεν υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις τον Απρίλιο –Μάιο η καθυστερημένη εξέλιξη της άνθησης - καρπόδεσης θα συμπέσει με συνθήκες μειωμένης εδαφικής υγρασίας πράγμα που δεν θα βοηθήσει σε καλή καρπόδεση.
Αρνητικό είναι, τέλος και το ότι η καθυστέρηση της άνθησης –καρπόδεσης την εκθέτει σε κινδύνους από τυχόν καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες (ξηρούς νοτιάδες), οι ζημιές των οποίων, μάλιστα, για λόγους ακατανόητους, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ!.
Υπενθυμίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες των καυσώνων κατα την Άνοιξη του 2013, οι οποίες μείωσαν την παραγωγή της Κρήτης σε μόνο 25 χιλ. τόνους αντί των 80-100 χ. τόνων που είναι η μέση παραγωγή της.
Προσοχή βέβαια χρειάζεται και για την ανθόβια γενεά του Πυρηνοτρήτη η οποία, σύμφωνα με το Δελτίο του ΠΚΠΦ Βόλου, έκανε εντονα την εμφάνιση της σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Μετά από όλα αυτά, φαίνεται ότι οι τρέχουσες συνθήκες ευνοούν την εξέλιξη μιας καλής χρονιάς. Δεν επιτρέπουν όμως εφησυχασμό! Δακοκτονία και αρδεύσεις πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Ο Δάκος πρέπει να αντιμετωπιστεί με έγκαιρους ψεκασμούς που πρέπει «να έχουν ολοκληρωθεί (όχι να αρχίζουν) πριν την πήξη του πυρήνα και «άνευ αναμονής ενδείξεων παγίδων» όπως αναφερόταν στις παλιές και πλέον σωστές εγκυκλίους του Υπουργείου Γεωργίας.
Φάρμακα, ευτυχώς, χάρη στις περσινές καθυστερημένες προμήθειες υπάρχουν! Ας εφαρμοστούν τουλάχιστο έγκαιρα, αφού όμως ελεγχτεί, έστω εργαστηριακά, η αποτελεσματικότητα τους.
Οι αρδευτικές εγκαταστάσεις, καλό είναι επίσης να προετοιμαστούν για αρδεύσεις, αν αυτό χρειαστεί. Νερά, ευτυχώς υπάρχουν φέτος άφθονα! Ας υπάρξει και προετοιμασία για αξιοποίηση τους!
Ο Πυρηνοτρήτης πρέπει επίσης να προσεχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αν χρειάζεται να υπάρξουν οι κατάλληλες οδηγίες προς τους ελαιοπαραγωγούς.
==========
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)