Στα 3,65 €/κ οι δημοπρασίες στην Κρήτη, στα 3,60 €/κ οι υψηλότερες στην Πελοπόννησο και στα 3,70 €/κ στην Κέρκυρα

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Η συγκομιδή της ελιάς έχει πλέον ολοκληρωθεί στις περισσότερες χώρες αλλά η αναμενόμενη από τις μεγάλες βιομηχανίες αυξημένη προσφορά ελαιολάδου, με την επιθυμητή για αυτές πτώση των τιμών παραγωγού, δεν φαίνεται να επαληθεύεται.TIMES 01 2 22

Και αυτό γιατί η πραγματική παραγωγή τελικά δείχνει να είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, σε όλες σχεδόν τις χώρες και βέβαια και στην Ελλάδα.

Έτσι, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα 0,3ο, δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί μεταξύ 3,30 και 3,65 €/κ (Πιν.1), με τις μεγαλύτερες από αυτές να επιτυγχάνονται στις δημοπρασίες οι όποιες παρασύρουν αναγκαστικά προς τα άνω και τις τιμές του συνήθους εμπορίου.

   Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 1-2-2022 (βλ. www.sedik.gr) οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στην Κρήτη οι πρόσφατες δημοπρασίες των Αγροτικών Συν/σμών: Κριτσάς, Ζάκρου, Σκοπής και Παλαικάστρου Σητείας και Εμπάρου Ηρακλείου (βλ.Πιν.2) για έξτρα οξ. 0,3ο - 04ο κατακυρώθηκαν σταΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 3,65€/κ  

Στην Πελοπόννησο οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 3,60€/κ στον Α.Σ. Μολάων –Πακίων και στα 3,70€/κ στο Ελαιοτριβείο Λούβρος & Σια στην Κέρκυρα.

   Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 4,80 €/κ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις τιμές στην Ιταλία, όπου οι μέγιστες διατηρούνται γύρω στα 4,20€/k (Πιν.1) ενώ ο μ.ο. χώρας ανέβηκε στα 4,16€/κ

   Στην Τυνησία η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη και οι εκτιμήσεις για κάμψη

της Τυνησιακής παραγωγής λόγω της   συνεχιζόμενης ανομβρίας, φαίνεται ότι συνετέλεσαν ώστε οι τιμές να αυξηθούν στα 3.33€/κ πλησιάζοντας εκείνες της Ελλάδας.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">