Δημοσιεύονται δωρεάν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

   Τα αποτελέσματα των δημοπρασιών διάθεσης ελαιολάδου που γίνονται τελευταία κυρίως από Συν/κα ελαιοτριβεία στην Κρήτη απέδειξαν ότι οι δημοπρασίες, έκτος του ότι αποτελούν μια ορθή και διαφανή πρακτική που ανεβάζει το κύρος των Διοικήσεων των Συν/σμών, εξασφαλίζουν και καλύτερες τιμές για τους συνετα'ιρους παραγωγούς των.

 Παράλληλα όμως, οι τιμές των δημοπρασιών αυτών, επηρεάζουν

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

 θετικά και το γενικό επίπεδο τιμών σε τοπικό επίπεδο, αφού στην πράξη εξωθούν και τους άλλους αγοραστές στην περιοχή τους όχι μόνο να ακολουθήσουν αλλά να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες τιμές.    

   Ωστόσο, οι δημοπρασίες αυτές, παρά το ότι συνιστώνται και υποστηρίζονται τωρα και μερικά χρόνια από τον ΣΕΔΗΚ και αρκετούς παραγωγούς, δεν έχουν ακόμα γενικευτεί στον βαθμό που θα έπρεπε.

   Ο ΣΕΔΗΚ προκειμένου να προωθηθεί η ορθή και διαφανής πρακτική των δημοπρασιών, δημοσιεύει δωρεάν στην ιστοσελίδα του τις προκηρύξεις που απευθύνουν τα Ελαιοτριβεία στους αγοραστές, ενώ παράλληλα δημοσιεύει και τα αποτελέσματα των δημοπρασιών στο Δελτίο τιμών που εκδίδει κάθε εβδομάδα.

    Ωστόσο, για την γενίκευση των δημοπρασιών απαιτείται και η συνδρομή της πολιτείας αλλά και κυρίως των ίδιων των παραγωγών, αφου αυτοί είναι κάτοχοι του ελαιολάδου!

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">