Πρόκληση για πολιτικούς η διαφορά τιμών με Ιταλία και Ισπανία!

Γράφει ο Νικος Μιχελάκης*

Κάποια σημάδια ανάκαμψης των τιμών φάνηκαν τελευταία σε περιορισμένες περιπτώσεις ειδικών λαδιών (Μαυρελιά και Μανάκι) στην Πελοπόννησο και αγουρόλαδων, βιολογικών κυρίως, στην Κρήτη. Και σε αυτά όμως οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 3,50€/kg.qq

Οι τιμές για τα συνήθη λάδια της περσινής περιόδου, τα οποία στα πλείστα ελαιοτριβεία ήδη εξαντλήθηκαν, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 27.10.21 (www.sedik.gr), συνεχίζουν να είναι περίπου ίδιες, κινούμενες στα 3,20-3,30€/κ

Σημειώνεται όμως ότι οι μέγιστες τιμές που διαμορφώθηκαν το 2021, στην Ισπανία και Ελλάδα, γενικά ήταν αρκετά υψηλότερες από ότι οι αντίστοιχες το 2019 και 2020 (Σχ.1).

Και αυτό, που οπωσδήποτε είναι συνέπεια της μειωμένης παραγωγής, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα, δημιουργεί σοβαρή προϋπόθεση για διατήρηση ή και άνοδο των τιμών. Ισχύει όμως, εάν και εφόσον οι παραγωγοί δεν υποκύψουν σε τεχνάσματα επιτηδείων και μεσιτών και δεν αρχίσουν να πουλούν στις χαμηλότερες προσφερόμενες τιμές. 

wwwΩστόσο το σοβαρό πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει προκλητικά επί σειρά ετών είναι η συνεχιζόμενη διαφορά τιμής όχι μόνο σε σχέση με την Ιταλία αλλά και σε σχέση ακόμη και με την Ισπανία όπως φαίνεται από το Σχ.1. Και η πρόκληση αυτή βέβαια απευθύνεται κυρίως στους πολιτικούς της χώρας. Όμως απευθύνεται και στους Ελαιοπαραγωγούς και τους  ηγέτες τους που θα πρέπει κάποτε με τεκμηριωμένες προτάσεις να ζητήσουν την επίλυση του προβλήματος. Ο ΣΕΔΗΚ ήδη έκανε τις δικές του προτάσεις. Επιβάλλεται όμως να γίνουν και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

 

==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">nmixel@otenet.gr)