Αντιδράσεις Οργανώσεων και προτάσεις για στήριξη παραδοσιακών ελαιώνων

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

 

     Σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, οι διαβουλεύσεις για την νέα ΚΑΠ γίνονται στην βάση ενός προσχεδίου στο οποίο παρουσιάζονται οι απόψεις των Κυβερνήσεων για το οριστικό σχέδιο.  

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ της Ισπανίας, παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας από τις πρώτες Ιουλίου. Φαίνεται όμως ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της ίδιας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας αλλά και των Αγροτικών οργανώσεών  της.

   Ο Γεν. Γραμματέας Γεωργίας της Περιφέρειας Ανδαλουσίας Vicente Pérez, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «ελπίζουμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι στην Ανδαλουσία οι παραδοσιακοί ελαιώνες πρέπει να θεωρούνται από μόνοι τους ως οικολογικά συστήματα». 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

     Παράλληλα από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας Luis Planas μετά από ειδική διάσκεψη των 17 Περιφερειών της χώρας για την ΚΑΠ, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Το στρατηγικό σχέδιο της χώρας θα δώσει προτεραιότητα στους παραδοσιακούς ελαιώνες, οι οποίοι θα επωφεληθούν για πρώτη φορά από παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν τη διαχείριση και θα μειώνουν το κόστος παραγωγής τους.

-Τα οικολογικά συστήματα γενικά,   θα μελετηθούν από ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα προτείνει τα είδη και τους τρόπους επιχορήγησής τους σε μια νέα τομεακή διάσκεψη που θα γίνει το Φθινόπωρο».

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)