Ψευδείς και με σκοπιμότητες οι προβλέψεις των ΗΠΑ, ισχυρίζονται οι Ισπανοί!

 

 Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

     Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ισπανία οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της ερχόμενης περιόδου 2021/22, θα είναι αυξημένη και θα φθάσει τα 3,3 εκατομμύρια τόνους.

Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, που δημοσιεύτηκε στην «Teatro Naturale» των ΗΠΑ, βασίζεται κυρίως στην προσδοκία για υψηλή παραγωγή στην Τυνησία και σε ορισμένες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνολικά εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 100.000 τόνους την ερχόμενη περίοδο .ΦΩΤΟ1

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και η παγκόσμια κατανάλωση, θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας προϊόντος, άλλα και των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες που ευνοούν περισσότερο τα ελαιόλαδα.

Οι εκτιμήσεις αυτές, κατά την έκθεση των ΗΠΑ, θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλα και από την Τυνησία, της οποίας οι εξαγωγές γενικά εκτιμάται να φτάσουν συνολικά στους 225.000 τόνους.

Συμπερασματικά, η έκθεση καταλήγει στο ότι παρά την αυξημένη νέα παραγωγή, τα ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα που θα υπάρχουν τον Οκτώβριο στην ΕΕ (μόνο 500.000 τόνοι), δεν θα επιτρέψουν πτώση των τιμών παραγωγού, οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά ανοδικές το 2022.

   Αντιδράσεις Ισπανών για τις προβλέψεις των ΗΠΑ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ μεταξύ των αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας.

   Η COAG (Συντονιστική Αγροτών και Κτηνοτρόφων) κατάγγειλε ότι οι προβλέψεις αυτές είναι "ύποπτες και ψευδείς", αφού κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει δώσει στοιχεία της ερχόμενης παραγωγής. Και είναι φανερό ότι τα στοιχεία της έκθεσης, που είναι άγνωστο από πού προέρχονται, χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν την αγορά ελαιολάδου, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και ωφελώντας τους κερδοσκόπους.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

    Ο Juan Luis Ávila, Γενικός γραμματέας της COAG Jaén, δήλωσε ότι "είμαστε κουρασμένοι πια από τις εκτιμήσεις με ανακριβή και ψευδή στοιχεία που εμφανίζονται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο κατά την οποία είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν αξιόπιστα δεδομένα» . Και προσθέτει ότι «η αληθινή πραγματικότητα, σήμερα είναι ότι θα έχουμε τα χαμηλότερα αποθέματα ελαιολάδου των τελευταίων ετών το Φθινόπωρο και ότι οι βροχοπτώσεις που έχουμε φέτος στην Ισπανία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πάνω από μια μέση παραγωγή καίτοι αυτό είναι ακόμη πολύ νωρίς να φάνει».

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)