Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ και τον ΣΕΒΙΤΕΛ


ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 07-03-2019 . Γ. Λυβιακης

Αρκετα μειωμένη -εξαιτίας της ξηρασίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών της χρονιάς- ήταν η παραγωγή ελαιολάδου της φετινής ελαιοκομικής περιόδου στην Ελλάδα και στην  Κρήτη,  σε σύγκριση με πέρυσι αλλα και  με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών..


elies anthisiΣύμφωνα με τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Δρ. Νίκο Μιχελάκη,  η παραγωγή της περιόδου 2018/19 στην Κρήτη τελικα είναι μονο 66.000 αντι 71.000 οπως αρχικά εκτιμήθηκε.

 Ο μέσος όρος των τελευταίων 5–6 ετών (χρονιές που έγιναν ζημιές από καιρικές συνθήκες) ηταν μονο 74.000 τονοι ενω, ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας ήταν 120.000 τόνοι.

   Παντως οπως υπογράμμισε  ο κ.Μιχελάκης, η « η παραγωγή της επομενης χρονιάς, πρέπει να είναι αρκετά καλή,  αν δεν υπάρξουν ακραίες καιρικές συνθήκες».

 Στο μεταξύ, σε πανελλαδικό επίπεδο, η μείωση της παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου σε αρκετές περιοχές θα αγγίξει το 50% σε σχέση με πέρυσι. Αυτο δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης τονιζοντας οτι «η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιολάδου».

  Οσο για τους λόγους του γεγονότος αυτου,  ο ΣΕΒΙΤΕΛ απεδωσε κυριως στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην "κόπωση" των δένδρων. Ομως, οπως δηλωσε ο  Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ «στην Ελλάδα δεν έγινε σωστή καταπολέμηση του δάκου την περασμένη χρονιά με αποτέλεσμα να υποβαθμιστέι η ποιοτητα". Παντως, οπως τονισε ο ίδιος  ο ΣΕΒΙΤΕΛ θεωρεί ότι η εξαγωγή τυποποιημένου επώνυμου προϊόντος έχει δυνατότητες να προχωρήσει, διότι τα τελευταία χρόνια έχει πάει καλά.


                              ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

   Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) με τις αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη στο θέμα της Δακοκτονίας καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική λύση στο πρόβλημα.

   Για το χρονιο προβλημα της δακοκτονίας, ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζει ότι «ο ΣΕΔΗΚ είχε υποβάλλει  σχετικο υπόμνημα και προταση για ριζική λύση η οποια προβλεπει  ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)  το οποίο θα έχει πλήρη αρμοδιότητα, επιστημονική, διοικητική και οικονομική για τα θέματα της δακοκτονίας  με κεντρική αλλα και περιφερειακή οργάνωση. Σήμερα η κατάσταση είναι προβληματικη γιατι οι κεντρικές υπηρεσιες εχουν επιβαλλει σοβαρη υποχρηματοδότηση της τάξεως του 50% σε σχεση με το παρελθόν, αλλα και πλεγμα σωρείας γραφειοκρατικων  διαδικασιων οι οποιες,  αχρηστευουν  την αποτελεσματικοτητα της μεθοδου».

    Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ σημειωσε  ακόμη ότι «ο Υπουργός με τις δηλωσεις του φανηκε να αρκείται στις  διορθωτικές τροπολογιες  που ψηφιστηκαν σχετικα με τα προβλήματα που είχαν ανακύψει τα προηγούμενα χρόνια. Ομως δεν εδωσε καποια εξηγηση  γιατι το σχεδιο νομοθετικου πλαισιου για την δακοκτονία ,    το  οποιο το Υπουργείο είχε ανακοινώσει με Δελτίο Τύπου στις 23 Ιανουαρίου οτι θα έδιδε προς διαβούλευση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν εχει δοθεί ακομη. Ετσι,  εύλογα δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα αν αυτό οφείλεται σε απλη καθυστέρηση ή σε πλήρη εγκατάλειψη της ιδέας».