Σημαντική εκδήλωση στις 24 Οκτώβριου
στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Pallas στο Ρέθυμνο
Βασικοί στόχοι και πρόγραμμα εκδήλωσης
Η προώθηση του ελαιοτουρισμού στην Κρητη θα αποτελέσει το αντικείμενο της εκδήλωσης που θα οργανωθεί την ερχόμενη Τέταρτη 24 Οκτώβριου στο Grecotel Creta Pallas στο Ρεθυμνο. Η εκδήλωση αυτή που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρητης και τους Δήμους Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και Όμιλο Δασκαλαντωνάκης NDF, αποτελει την δεύτερη εκδήλωση που γίνεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2018, μετά την εκδήλωση που ήδη έγινε με μεγάλη επιτυχία στο ΜΑΙΧ στα Χανιά.
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι οργανωτές των εκδηλώσεων, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) - που αποτελεί τον μεγαλύτερο στον Κόσμο Οργανισμό για την Ελαιοκομία στον οποίο μετέχουν όλα τα Ελαιοπαραγωγικά και Καταναλωτικά Κράτη του Κόσμου και εδρεύει στην Μαδρίτη - όρισε για το 2018 διάστημα απο 1 Οκτωβρίου -31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για την τέλεση εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Παράλληλα κάλεσε τους φορεις όλων των Κρατών που επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις για την οργάνωση σχετικών εκδηλώσεων στις χώρες τους προκειμένου να επιλέξει και να θέσει υπο την αιγίδα και υποστήριξη του τις αντιπροσωπευτικότερες.
Ο ΣΕΔΗΚ, όπως δήλωσε ο Δρ. Νικ. Μιχελάκης Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, επιλέχθηκε και φέτος για 3η συνεχή χρονιά για τις εκδηλώσεις αυτές με την πρόταση που υπεβαλε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς, σαν αντιπροσωπευτικές για την χώρα μας και τις έθεσε υπο την αιγίδα και υποστήριξη του.
Από τις εκδηλωσεις αυτές, που υλοποιούνται σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και τοπικούς φορείς τουρισμού και εστίασης, η μια ήδη πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στα Χανιά, στο ΜΑΙΧ, ενώ η άλλη προκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 24 Οκτώβριου στο Ρεθυμνο στο Ξενοδοχείο Grecotel Pallas στα Μισσίρια.
Βασικός στόχος της εκδήλωσης αυτής θα είναι η αξιοποίηση των άφθονων αξιοθέατων της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αρχαιολογικών μνημείων, ΕλαιοΜουσείων και Μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α.) καθώς και επισκέψιμων ελαιοκομικών εγκαταστάσεων και εργασιών (ελαιοτριβείων, τυποποιητηριων, εργασιών συγκομιδής κ.α. για την επέκταση της τουριστικής περιόδου χρονικά και γεωγραφικά στην Κρητη.
Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή και θα απευθύνεται προς όλους τους άμεσα η έμμεσα ενδιαφερομένους με την ενημέρωση των Τουριστών, όπως Επαγγελματίες Ξεναγούς, Ανημέρωτες τουριστών σε Ξενοδοχεία και Αγροτουριστικές μονάδες, Πρακτορεία Τουρισμού, Δ/ντες και προσωπικό Ξενοδοχείων, ΕλαιοΤαβερνων κ.α.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταφερθούν στον χώρο της Εκδήλωσης ειτε με ΙΧ ειτε με Λεωφορεία που θα διατεθούν δωρεάν από τους οργανωτές και θα αναχωρήσουν το πρωι της ημέρας της εκδήλωσης (24/10/18) απο Χανια, Ρεθυμνο και Ηρακλειο κατα τις εξης ώρες:
-Από Χανιά 24/10/18 ώρα 08.00 ακριβώς απο νοτιο πεζοδρομιο Πλατεία Αγοράς
-Απο Ρεθυμνο 24/10/18 ώρα 08:40 απο δυτικο πεζοδρομιο Παρκινγκ (Δημοτικό Κήπο)
-από Ηράκλειο 24/10/18 ωρα 08.00 ακριβώς απο ανατολικο πεζοδρομιο Πλατείας Ελευθερίας.
Οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στην εκδήλωση και ιδίως όσοι ενδιαφέρονται για μετακίνηση με Λεωφορείο των οργανωτών, είναι απαραίτητο να δηλώσουν την συμμετοχή τους αναφεροντας ονοματεπωνυμο, ιδιοτητα, τηλεφωνο ( κινητο) στα τηλεφωνα: Χανιά (ΣΕΔΗΚ) τηλ.: 28210 50800/ 6 976 444 616, στο Ρέθυμνο τηλ. 6937 285 030 και στο Ηράκλειο τηλ. 2810 33 61 23. ειτε σε περιτωση αδυναμιας επαφης στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι δηλώσεις μπορούν να γίνονται ειτε ατομικά ειτε ομαδικά μέσω των υπηρεσιών η φορέων των ενδιαφερομενων.
To πρόγραμμα της Ημερίδας
Ρέθυμνο: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου
Ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace – Μυσσίρια
09.00: Προσέλευση, Εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ:
«Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
09. 45: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας
Δρ. Νικ. Μιχελάκης – Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Αρναουτάκης- Μαρινάκης- Μπαουράκης
10.00: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.30: Αρχαιολογικά αξιοθέατα για την Ελια και το Λαδι στην Κρήτη.
Α. Βασιλάκης Δρ. Αρχαιολόγος, Κ. Γιαπιτζόγλου, Αρχαιολόγος
10.50: Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρητη.
Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες
Ανάγια Σαρπάκη –Δρ. Αρχαιολόγος -Αρχαιοβοτανολόγος
10.10: Ελαιο-Τουρισμός. Μια νέα δυναμική του Τουρισμού στην Κρήτη
ΕλαιοΜουσεία, Μνημειακά ελαιόδεντρα και Επισκέψιμα Ελαιουργεία
Νικ. Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος - Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
11.30: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Γ. Πελεκανάκης- Πρόεδρος Δ/ντων Ξενοδοχείων Ελλάδας
11.50: Το ελαιόλαδο στην διατροφή των τουριστών.
Γεωρ. Φραγκιαδάκης Δ/ντης ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης
12.10: Απονομή Βραβεύσεων για δράσεις ελαιοτουρισμού
Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες (03΄ανα περίπτωση)
12.30: Συζήτηση-Συμπεράσματα
13.00: Δράσεις ενημέρωσης τουριστών στα Ξενοδοχεία.
Περίπτωση Ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace
Γιώργος Περαντωνάκης, Διευθυντής Grecotel Creta Palace
13.40: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
Προσφορά Ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace
14.30: Λήξη εκδήλωσης
Το πληρες προγραμμα και η προσκληση της εκδήλωσης βρισκονται εδώ.