Εσπερίδα παρουσίασης των Αρχαιολογικών μνημείων, Μνημειακών Ελαιόδεντρων, της Διατροφής των Μινωιτών και της Ποιητικής των δέντρων

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Σε ελαιόδεντρα χιλιάδων ετών που σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα και θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου μας, σε αρχαιολογικά μνημεία που σχετίζονται με την ελιά και το λαδί αλλά και τεκμήρια που αναφέρονται στην διατροφή των Μινωιτών «ταξίδεψαν» όσοι είχαν την τύχη να συμμετάσχουν στην εσπερίδα που οργάνωσε προχθές ( 6/3) στο Ηρακλειο ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ και τον Δήμο.


ekdilosi irakleio 20181Την εκδήλωση που είχε τίτλο « Διαδρομές στα Ελαιοκομικά Μνημεία της Κρητης» παρακολούθησαν αρκετά μελή του Πεζοπορικού αλλά και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι οι όποιοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Πολύδεντρου Νεολαίας στην Οδό Ανδρόγεω


Την εκδήλωση τίμησαν με την αθρόα παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης όπως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, Ο Αντιδημαρχος κ. Ινιωτακης, οι Περιφερειακοί Δ/ντες, οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης , οι Δ/ντες και αρκετοί Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας και Β/θμιας Εκ/σης, ο εκπρόσωπος στον ΣΕΔΗΚ του Δήμου Ηρακλείου κ. Φακουρελης, η ομάδα Εθελοντών Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης , η Περιβαλλοντική ομάδα του Εσπερινού Γ/σιου Ηρακλείου καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί, μέλη και φίλοι του Ομίλου.


Όλοι στους σύντομους χαιρετισμούς τους ανάπτυξαν την περιβαλλοντική σημασία της ελιάς και την υγιεινή άξια του ελαιολαδου αλλά και τον ρολό του Πεζοπορικού στην ανάδειξη και προβολη τους.


ekdilosi irakleio 20182Η εκδήλωση άρχισε με παρουσίαση του Μαθητικού προγράμματος του Πεζοπορικού Ομίλου 2018 το οποιο περιλαμβάνει ( 6) δωρεάν πεζοπορικές διαδρομές για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς συνοδούς και θα έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει ένα βιωματικό μαθησιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι μαθητές θα αγαπήσουν την Φύση, την Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου τους. Η πρώτη πεζοπορία θα γίνει στον Ιερό Πλάτανο και την Μνημειακή Ελιά Γόρτυνας το Σάββατο, 17 Μαρτίου

Στην συνέχεια ακλούθησαν οι εισηγήσεις:


-«Αρχαιολογική τεκμηρίωση για την Ελια και το λάδι που παρουσιάστηκε από τον κ. Αντώνη Βασιλάκη, Δρ. Αρχαιολόγο
-«Μνημειακά ελαιόδεντρα . Ζωντανά Μνημεία της ελαιοκομικής μας κληρονομιάς» που παρουσιάστηκε από τον κ. Νίκο Μιχελακη, Δρ. Γεωπόνο, Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ και πρ. Δ/ντη του Ινστιτούτου Ελιας Χανιών.
-«Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρητη. Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες» που παρουσιάστηκε από την κ. Αναγια Σαρπακη, Δρ. Αρχαιολόγο-Αρχαιοβοτανολόγο.
-« Η ποιητική των δέντρων» που παρουσιάστηκε από την Ειρήνη Γαβριλάκη, Δρ. Αρχαιολόγο.


Υψηλό ήταν το ενδιαφέρον με το όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και μετείχαν στην συνεχεία στην συζήτηση που ακλούθησε.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που κατά την συζήτηση έθεσαν όχι μόνο ερωτήματα αλλά παρουσίασαν και αξιόλογες προτάσεις

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)