Διαπιστώσεις και συμπεράσματα απο εκδήλωση στον Πλάτανο Κισάμου  

 

Η αναγκαιότητα για εφαρμογή ορθών πρακτικών, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην εμπορία του ελαιολάδου, για την συνεχή βελτίωση της ποιότητας αλλά και την επίτευξη καλυτέρων τιμών παραγωγού, διαπιστώθηκε κατά τις εργασίες της εκδήλωσης που έγινε στον Πλάτανο Κισάμου το βράδυ της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου.  

 

platanos ekdilosi23122017 1

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Η καταρρακτώδης βροχή που επικρατούσε από το πρωί στην περιοχή της Κισάμου και ιδιαίτερα στον Πλάτανο, δεν εμπόδισε την συμμετοχή 100 περιπου παραγωγών από τον Πλάτανο αλλά και από άλλες περιοχές στην εκδήλωση που άρχισε, συμφωνα με το πρόγραμμα, στις 7μμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου.

  Την εκδήλωση παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι τέλους ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Σταθάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δερουκάκης και άλλοι παράγοντες του Δήμου και φυσικά ο Πρόεδρος του Συν/σμου Πλατάνου κ. Μαραθάκης και τα Μέλη του Δ.Σ., καθώς και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νικολακάκη.

   Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από τον ΣΕΔΗΚ σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου, τον Συν/σμο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πλατάνου, είχε σαν βασικό στόχο την ενημέρωση των παραγωγών για τις ορθές Πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται στην παραγωγή και την έκθλιψη του ελαιοκάρπου αλλά και στην διάθεση του ελαιολαδου.

   Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του ΣΕΔΗΚ: «Κρητικό Ελαιόλαδο. Το Μυστικό της Μακροζωίας» και στην συνέχεια με συντονισμό της διαδικασίας από κ. Κατερίνα Νικολακάκη, ακλούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Σταθάκη, τον Πρόεδρο του Συν/σμού Πλατάνου κ. Μαραθάκη και τον κ. Νικ. Μιχελάκη Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ. 

                                                                                   

 

platanos ekdilosi23122017 2

 

     ΟΙ ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ακολούθησε η παρουσίαση της εισήγησης «Συνιστώμενες πρακτικές για την καλλιέργεια της ελιάς στον Πλάτανο Κισσάμου» από τον κ. Χαρ. Ανουσάκη, Γεωπόνο του Συν/σμου, κατά την οποία αφού επισημάνθηκε ο ρόλος της ποιότητας στην υγιεινή αξία του ελαιολαδου, αναπτύχτηκαν τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές φάσεις της καλλιέργειας της ελιάς και ιδιαίτερα στην προστασία της από διαφορές ασθένειες.

 

      ΟΙ ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ

Στην συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση «Εξελίξεις στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. Ορθές πρακτικές στην εμπορία», που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Νικ. Μιχελάκη, Γεωπόνο, Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ. Κατά την εισήγηση αυτή, αρχικά, παρουσιάστηκε η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο. Με σχεδιαγράμματα και πίνακες και φωτό, παρουσιαστήκαν στοιχεία για την επέκταση και τις δυνατότητες της καλλιέργειας σε νέες χώρες, την εξέλιξη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολαδου, τις ποσότητες και μορφές των εισαγωγών ελαιολαδου στις κύριες εισαγωγικές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία κ.α.) αλλά και τις εξελίξεις στις τιμές παραγωγού στις κύριες παραγωγικές χώρες Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

  

 Η εμπορία, και οι τιμες  στην Κρήτη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκαν στοιχεία για την κατάσταση στην Κρήτη. Παρουσιάστηκε η εξέλιξη των εξαγωγών σε χύμα και τυποποιημένο, αλλά και η εξέλιξη των τιμών παραγωγού στο νησί. Επισημάνθηκε ότι οι τιμές βασικά επηρεάζονται από τις μεγάλες διακυμάνσεις της παραγωγής σε διεθνές και ιδίως ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο και οι τοπικές συνθήκες εμπορίας παίζουν μικρότερο αλλά σημαντικό ρόλο. Υπογραμμίστηκε ότι οι τιμές στην Κρητη, υστερούν όχι μόνο σε σχέση με την Ιταλία και Ισπανία αλλά και σε σχέση με την Πελοπόννησο. Αλλά και μέσα στην Κρητη γενικά παρουσιάζονται υψηλότερες στην Ανατολική από ότι στην Δυτική Κρητη.

  

 

  Ο ρόλος και τα θετικά των διαγωνισμών 

 Επισημάνθηκε επισης ο ρόλος των διαγωνισμων στην διάθεση του ελαιολαδου  και παρουσιάστηκαν τα θετικά και αρνητικά των διαφόρων μορφών της διάθεσης με «κόψιμο» και της διάθεσης με διαγωνισμούς.

   Υπογραμιστηκε οτι οι διαγωνισμοι οταν γινονται με σωστους κανονες εξασφαλιζουν τις απαραιτητες συνθηκες  διαφάνειας  και συγχρόνως  επιτυγχάνουν  πολυ καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς και μπορουν να γίνουν με διαφορους τρόπους. Αναφερθηκαν οι περιπτωσεις  των διαγωνισμών με άμεση η τελική εξόφληση  και τα θετικα  της μικτής διάθεσης, δηλαδή της πώληση ποσοτητων ως χυμα και ποσοτητων με διαγωνισμούς και τελική συνολική  εκκαθαριση και εξόφληση.

   Στην συνέχεια αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις συγκεκριμένων Συν/σμών της Κρήτης, όπως της Κριτσάς, Ζάκρου και Εμπάρου οι όποιοι διαθέτουν το ελαιόλαδο τους με διαγωνισμούς και οι όποιοι είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση αλλά επειδή δεν μπόρεσαν να έλθουν, έστειλαν σχετικές επιστολές, οι οποιες τέθηκαν στην διάθεση του Συν/σμου και του Δήμου.

 

   Μετα τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Συν/σμού αλλά και αρκετοί παραγωγοί. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα στοιχεία που αναφέρθηκαν ήταν πολύ ενδιαφέροντα και ότι θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους παράγοντες του τόπου.