Ένταξη μόνο των αιτήσεων φυτικής σε Natura

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Στην επανάληψη της προκήρυξης των Μέτρων για τα Βιολογικά και ένταξη σ’ αυτή τη φάση µόνο των αιτήσεων φυτικής παραγωγής (παλαιών και νέων) σε ζώνες Natura, κατέληξε τελικά το ΥπΑΑΤ μετά την τεράστια αναστάτωση και την σύγχυση που προκλήθηκε με την αρχική προκήρυξη, η οποία εκτίναξε τον αριθμό των αιτήσεων στις 64.000 (έναντι 15.000 πέρυσι) και το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη τους σε 1,5 δις ευρώ!


viologikesΗ επαναπροκήρυξη αυτή η οποία, θα γίνει κατα πληροφορίες , μάλλον τον Σεπτέμβριο, πρόεκυψε απο  αμελέτητους, η και – σύμφωνα με δημοσιεύματα - εσκεμμένους σχεδιασμούς για πολιτική εκμετάλλευση.


Η χαλάρωση των όρων και υποχρεώσεων και κυρίως οι συνεχείς αδικαιολόγητες παρατάσεις των προθεσμιών, παράλληλα με παροτρύνσεις πολιτικών και πιστοποιητών οδήγησαν στην δημιουργία εύκολων προσδοκιών η οποία ώθησε όχι μόνο στην εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων αλλά και την εκτόξευση του μέσου ύψους των αιτούμενων ενισχύσεων σε 20-25 χιλ. ευρώ ανά ενδιαφερόμενο.


Έτσι, μετά απο την αδυναμία της Διοίκησης να ελέγξει την κατάσταση και μετά απο σειρά συσκέψεων και παλινωδιών όπως η αιφνίδια απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για άρση της άδειας λειτουργίας 8 φορέων Πιστοποίησης και η ανάκληση της στην συνέχεια, τελικά λύθηκε η εξής απόφαση:


1.Ένταξη, σε αυτή τη φάση, μόνο των αιτήσεων στις δράσεις βιολογικής γεωργίας νεοεισερχόμενοι και «παλιοί» που έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσης τους σε περιοχές NATURA. Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.


2. Εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου με διαθέσιμο ποσό στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ και νέα κριτήρια ένταξης που θα επαναπροσδιοριστούν.


Ωστόσο οι διαμαρτυρίες παραγωγών και απιστοποίητων συνεχίζονται και κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει η κατάσταση.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)