Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

 

Ήδη βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής της νέας σοδειάς αλλά το κύριο ενδιαφέρον εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο τέλος της αφού αυτό θα δείξει το τελικό ύψος της πραγματικής παραγωγής σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο. Και το ενδιαφέρον αυτό είναι εύλογο, αφού απο το τελικό ύψος της παραγωγής θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι τιμές και επομένως ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων εμπορίας αλλά και των παραγωγών για το άμεσο και προσεχές μέλλον.


elaiokalliergeiesΈτσι, οι εκτιμήσεις και προβλέψεις διαφόρων και ατόμων, δίδουν και παίρνουν σε μια «μάχη» ποικίλων επιδιώξεων. Άλλοι στοχεύουν σε απλό εντυπωσιασμό, άλλοι θέλουν να σχεδιάσουν την δική τους επιχειρηματική πολιτική και άλλοι επιδιώκουν να μεταβάλλουν την ψυχολογία της αγοράς προς όφελος των συμφερόντων τους.


Στα πλαίσια αυτά, μια συγκριτική παρουσίαση των εκτιμήσεων των σημαντικότερων φορέων θεωρούμε πως είναι χρήσιμη και μπορεί να δώσει μια σφαιρικότερη εικόνα της πραγματικής κατάστασης.


provlepseis paragogisΟπωσδήποτε, μεταξύ των φορέων που ανακοινώνουν προβλέψεις, σημαντική βαρύτητα έχουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) που είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φορέας δημόσιου χαρακτήρα και οι προβλέψεις του βασίζονται σε στοιχεία που δίδουν τα Υπουργεία των χωρών μελών του.


Σημαντική όμως βαρύτητα έχουν και οι προβλέψεις φορέων του Ιδιωτικού τομέα όπως η της GEA Iberia που ανήκει στον μεγάλο πολυεθνικό Όμιλο GEA, ο όποιος ασχολείται με την διάθεση τεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρεσιών και προϊόντων του διατροφικού τομέα και διαθέτει δίκτυα πληροφοριών σε πολλές χώρες. Η εταιρεία αυτή που ήδη έδωσε μια πρώτη ευρεία εκτίμηση για την ελαιοπαραγωγή απο 47 χώρες τον περασμένο Ιούνιο (βλέπε www.sedik.gr ΕΛΑΙΟΝΕΑ 20-7-16), δίδει τώρα μια νεώτερη, πιο εκτεταμένη, για 56 χώρες όπου αναθεωρεί αρκετές εκτιμήσεις της πρώτης (Πιν.1) .


Με προβλέψεις όμως της παγκόσμιας παραγωγής ασχολούνται και διάφορα ΜΜΕ (Περιοδικά, Ιστοσελίδες κ.α.) όπως η Ισπανική MERCACEI που συλλέγουν πληροφορίες απο εμπειρογνώμονες και παράγοντες του εμπορίου σε διάφορες χώρες.


Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των φορέων αυτών, που παρουσιάζονται συνοπτικά στον Πιν.1 και επιτρέπουν να σχηματιστεί απο τους ενδιαφερόμενους κάθε πλευράς μια σφαιρική εικόνα των σημαντικότερων προβλέψεων για την ερχόμενη ελαιοπαραγωγή στον κόσμο αλλά και στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)