Τεράστιες οικονομικές απώλειες στο νησί από την ελαιοπαραγωγή

 

29/07/2016 - Ελπίδα Αριστείδου

 
Τεράστιες αναμένεται να είναι οι οικονομικές απώλειες στο νησί λόγω της ελαιοπαραγωγής, αφού στα 75 εκ. ευρώ, όπως έχει εκτιμήσει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τις ζημιές που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης Άνοιξης στα ελαιόδεντρα του νησιού έρχονται να προστεθούν τώρα και οι ασθένειες από το δάκο. Από τη μια η απουσία αποζημίωσης των παραγωγών και από την άλλη η τεράστια καθυστέρηση εκτέλεσης του προγράμματος της δακοκτονίας, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΔΗΚ, δημιουργούν μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή του νησιού με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, μεγάλο μέρος της οποίας στηρίζεται στο ελαιόλαδο.


4 dakosΤα παραπάνω συζητήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΣΕΔΗΚ που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο. Όπως επισημάνθηκε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται για την καταπολέμηση του δάκου, που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να είναι σε εξέλιξη διαδικασίες διαγωνισμών, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα ελαιόδεντρα. Ο ΣΕΔΗΚ ζητά την απλοποίηση των διαδικασιών και τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων (διάρκειας 2-3 ετών) με τους αναδόχους, ώστε να προγραμματίζεται και να εκτελείται στην ώρα της η δακοκτονία.

 

Ζητά παράλληλα να υπάρχει καθολική αντιμετώπιση του προβλήματος και να μην εκτελείται το πρόγραμμα μόνο σε περιοχές που έχουν υψηλή παραγωγή ελαιολάδου, γεγονός που όπως τονίστηκε οδηγεί τους παραγωγούς στη χρήση φυτοφαρμάκων ακατάλληλων που καταστρέφουν τα ελαιόδεντρα.


Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γ. Μαρινάκης τόνισε: «Υπάρχει πρόβλημα με τη δακοκτονία και παρότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα φέτος από άλλες φορές, τελικά φαίνεται πως το «θηρίο» της γραφειοκρατίας είναι πολύ ισχυρότερο από την πολιτική βούληση και μιλάμε ότι αυτές τις μέρες γίνονται αυτοί οι διαγωνισμοί. Νομίζω ότι είναι δώρον άδωρον και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δε μπορεί να θεραπευτεί στο επόμενο διάστημα και έτσι, άλλος ένας λόγος για μείωση του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού στην Κρήτη προστίθεται στους ήδη άλλους, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, τη μείωση των Κ.Α.Π. και η φοβερή ζημιά που 'πεσαν οι καρποί των ελαιοδέντρων λόγω του καύσωνα.


Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να επαναθεωρήσουμε το όλο σύστημα μέχρι να βρούμε τρόπους να είναι λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αποτελεσματική. Μια πρώτη πρόταση θα ήταν ίσως είναι οι συμβάσεις αυτές να είναι μακροχρόνιες, δύο ή τριών ετών, ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να σχεδιάζουμε κάθε φορά τη δακοκτονία φτιάχνοντας τα σχετικά δελτία. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να σημειώσουμε είναι το ότι θεωρούμε σαν ΣΕΔΗΚ λάθος ότι οι περιοχές που δεν έχουν υψηλή παραγωγή πέραν του ορίου που έχουμε θεσμοθετήσει, δεν γίνονται δολωματικοί ψεκασμοί. Αυτό είναι λάθος γιατί εκεί είναι οι εστίες που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν έχουμε μια καθολική αντιμετώπιση του φαινόμενου νομίζω ότι είναι δώρον άδωρον να πηγαίνουμε κατά περιοχές.
Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Ξέρουμε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται και μικροσυμφέροντα και προβλήματα που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και όπως επίσης ξέρουμε ότι όταν δε γίνεται ψεκασμός με το κριτήριο της παραγωγής, οι ίδιοι οι παραγωγοί τον κάνουν, χρησιμοποιώντας ακατάλληλα φυτοφάρμακα και έτσι το οποιοδήποτε ισοζύγιο οικολογίας θέλουμε υποτίθεται να ενισχύσουμε με το να μη ψεκάζουμε, το επιβαρύνουμε, διότι τελικά οι ψεκασμοί γίνονται με βεβαρυμμένα φάρμακα. Νομίζω ότι η καταστροφή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, και βέβαια θα τη δούμε εκ των υστέρων, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να προσθέτουμε κι άλλους ζημιογόνους γόνους παράγοντες σε μια ήδη κακή χρονιά. Βέβαια εγώ το σημειώνω για να μην αποπροσανατολίζουμε κανέναν: η μεγάλη ζημιά, η οποία είναι μόνιμη δυστυχώς, είναι αυτό με τις ΚΑΠ.

Δε το 'χουν καταλάβει πολλοί, ούτε πολύ ακόμα, αλλά όταν το καταλάβουν θα είναι αργά. Νομίζω ότι διαχρονικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγει να απαντά στο ΣΕΔΥΚ, γιατί τα υπομνήματά του είναι τεκμηριωμένα και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Όπως π.χ. προσπάθησε το υπουργείο να εκμεταλλευτεί μια ατυχή διατύπωση κάποιων ερωτήσεων διαφόρων κοινοβουλευτικών ομάδων που μίλησαν περί μη δέσιμο του καρπού και έσπευσε το υπουργείο να πει ότι η ακαρπία δεν αποζημιούται. Ποτέ εμείς σαν ΣΕΔΥΚ δεν είπαμε για ακαρπία. Μιλήσαμε για καταστροφή του καρπού λόγω καύσωνα. Και ας μην υπεκφεύγουμε της ουσίας, διότι παρά τις καλές προθέσεις, κάποιοι ίσως δε μπορούν να διατυπώσουν εύστοχα τα αιτήματά τους».


«Η επόμενη ελαιοκομική περίοδος θα έχει τις επιπτώσεις από τις ζημιές του καύσωνα, οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτιμώνται σε ένα ποσοστό, το οποίο καλύπτει το 25-30% της μέσης καρποφορίας, δηλαδή 25.000 χιλιάδες τόνοι, δηλαδή 75 εκατ. ευρώ. Από την άλλη μεριά αναμένεται να υπάρχουν επιπτώσεις και από τη μη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας, οι οποίες δε μπορούν να εκτιμηθούν από τώρα, αλλά θα είναι σημαντικές εάν δε ληφθούν μέτρα, που αυτή τη στιγμή είναι ήδη καθυστερημένα. Όταν ακούμε ότι ακόμα και σήμερα που είμαστε τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου, γίνονται διαγωνισμοί για την ανάθεση δακοκτονίας, δηλαδή ότι καν δεν έχει αρχίσει σε κάποιες περιοχές η δακοκτονία, μας οδηγεί σε συμπεράσματα ότι τα αποτελέσματα δε θα είναι καλά. Και εκείνο το οποίο ίσως μας βοηθήσει μόνο, για άλλη μια φορά, είναι δυστυχώς ο καιρός και ο θεός» ανέφερε ο Νίκος Μιχελάκης