Επισημάνσεις σε συνάντηση εκπροσώπων Σ.Ε.ΔΗ.Κ.-ΣΥ.ΡΙΖ.Α

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 02-07-16


Σημαντικές απώλειες στην ελαιοπαραγωγή σε ποσοστό 40% έως και 70% -κατά τόπους- αναμένονται στην Κρήτη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν την περασμένη άνοιξη και είχαν ως συνέπεια να προκληθούν προβλήματα στην άνθηση και καρπόδεση των ελαιοδέντρων.


sinantisi vagionaki chaniaΣτο μεταξύ, ελαιοκομικοί Δήμοι, αγρότες και φορείς ζητούν αφενός να καταγραφούν οι ζημιές και αφετέρου να διορθωθεί το καταστατικό του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να αποζημιώνονται οι ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες και κατά την άνθηση όπως ισχύει για τον παγετό. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη.


Ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Νίκος Μιχελάκης επεσήμανε ότι από την εξέταση των ενημερωτικών Δελτίων που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα από Δήμους στον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. προκύπτει ότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες και η έντασή τους ποικίλει κατά περιοχές μεταξύ 20 – 70%. «Συνολικά εκτιμάται ότι οι ζημιές αυτές μπορεί να προκαλέσουν μία μείωση της τάξεως του 20 – 30% στη συνολική παραγωγή του νησιού, η οποία κατά την ερχόμενη χρόνια εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα αρκετά κάτω από τη μέση παράγωγη» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.


Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θα πρέπει οι ζημιές που έχουν προκληθεί να αποζημιωθούν από τον ΕΛ.Γ.Α.: «Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. οι ζημιές που έγιναν από υψηλές θερμοκρασίες κατά την άνθηση δεν αποζημιώνονται, ενώ αποζημιώνονται οι ζημιές που γίνονται μετά την καρπόδεση. Αντίθετα για ζημιές που προκλήθηκαν κατά την άνθηση από παγετό προβλέπεται αποζημίωση. Ενα, λοιπόν, από τα αιτήματα που διατυπώθηκαν είναι ότι επειδή οι ζημιές που σημειώθηκαν φέτος στην Κρήτη αφορούν και τη φάση της άνθησης, αλλά και την καρπόδεση να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από την πλευρά του ΕΛ.Γ.Α. για την καρπόδεση όπως προβλέπει ο κανονισμός και παράλληλα να γίνουν προσπάθειες ώστε να διορθωθεί ο κανονισμός και να καλύπτει και ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες κατά την άνθηση».


Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση σχετικά με τις αποζημιώσεις που είχαν προβλεφθεί το 2013, όταν οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες στην παραγωγή τους λόγω υψηλών θερμοκρασιών εκείνη την άνοιξη. «Είχαμε υποσχέσεις ότι θα δωθούν αρχικά 60 εκατ., τα 60 έγιναν 20, τα 20 έγιναν 6 και τα 6 τελικά δεν ξέρουμε αν και πότε θα δοθούν», σημείωσε σχετικά.


Τη δέσμευση ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την προώθηση των αιτημάτων των ελαιοκομικών Δήμων και των παραγωγών στη Βουλή ανέλαβε η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη. «Είναι 3 τα ζητήματα που θα προσπαθήσω να προβάλω στη Βουλή. Το ένα είναι ότι χρειάζεται να γίνει μια εκτίμηση από τον ΕΛ.Γ.Α. για τη μείωση της παραγωγής ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που χρειάζεται.

 

Το δεύτερο είναι ότι το 2013 που είχε γίνει μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή λόγω καύσωνα εκείνη την Ανοιξη, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί αυτά τα έστω λίγα χρήματα που είχαν καταλογιστεί στους παραγωγούς. Το τρίτο που θα κοιτάξουμε να προωθήσουμε είναι πώς θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. διότι προβλέπει μεν αποζημιώσεις σε περίπτωση παγετού, αλλά όχι καύσωνα».