Οργανώθηκαν  απο τον ΣΕΔΗΚ,  τον Δήμο Χανίων και 5 Σχολεια στο Μ.Α.Ι.Χ.

 

     ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ  04-02-2016

    Η ευαισθητοποιηση των γονεων και της νεολαιας για τις αξιες της ελιας και του ελαιολαδου,  η προώθηση κατανάλωσης ελαιολάδου αντί των σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης καθώς και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα είναι μερικοί από τους κύριους στόχους της εκστρατείας που πραγματοποιουν  ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης(Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) και το Διεθνες Συμβουλιο Ελαιολαδου  σε  συνεργασια με Ελαιοκομικους Δήμους της Κρητης και Σχολεια  σε διαφορα μερη της Κρητης.   

   Οι εκδηλωση που παραγματοποιηθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου  Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) με τίτλο: “Ευαισθητοποίηση της νεολαίας – Ελιά και λάδι, γεύση – υγεία, πολιτισμός”  με  ην συνεραγσια του Δημου Χανιων  και 5 Σχοκλειων του Δημου ( 8ου, 14ου, 25ου, 28ου Νηπιαγωγείων Χανίων και 1ου Νεας Κυδωνίας, ειναι η 6η κατα σειρα που πραγματοποιειται στην Κρητη στα πλαισια των δρασεων  της εκστρατειας. 

 Οπως τόνισε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του κατα την εναρξη ο δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας.«Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. είναι σημαντικές, γιατί έτσι μπορούμε να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές την αγάπη για kosmosτο ελαιόλαδο, που ως γνωστό στο vamvoukasνησί μας υπάρχει εν αφθονία"

 Κατα την διάρκεια της εκδηλωσης  τα παιδια  παρουσίασαν διάφορα θεατρικά δρώμενα αλλα και θαυμασιες κατασκευες και ζωγρφιες με θεμα  το ελαιόλαδο.

Κατα την εκδήλωση  ο επιστημονικός Σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.  Δρ. Νίκος Μιχελάκης  παρουσιασε εισηγηση  κατα την οποια τονισε  «οι στόχοι της εκστρατείας μας είναι η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την γιεινή γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου, τη βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού καθώς και η προτίμηση των τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση απασχόλησης στο νησί». Παραλληλα στους  γονείς έγινε μία ξεχωριστή ενημέρωση από τον καρδιολόγο Μιχάλη Μπονατάκη, ο οποίος  αναφερθηκε στο ελαιόλαδο και τα σπορέλαια στη διατροφή των ενηλίκων και των παιδιών.  

 

Στο τελος της εκδηλωσης, απονεμήθηκαν βραβεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την εθελοντική τους συμμετοχή,

 

Απαραίτητη η αντικατάσταση των σπορελαίων στην εστίαση με ελαιόλαδο

 για την ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού

   Ο κ. Μιχελάκης στην εισηγηση του επεσήμανε ότι «είμαστε μία χώρα που παράγει καλό λάδι και υπερηφανευόμαστε ότι είναι το καλύτερο από πλευράς ποιότητας στον κόσμο. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού, προσφεροντας στους  τουρίστες  διατροφη με σπορελαια!  

 

chania ekdilosiΗ Κρητική διατροφή, βασικος παραγων της μακροζωιας και καλυτερης υγείας των παλαιων Κρητικων, οπωσδηποτε δεν νοειται με σπορέλαια τα οποια οχι μονο δεν εχουν τις ευεργετικες για την υγεία ιδιοτητες του ελαιολαδου, αλλα αντιθετα εξαγωνται απο  τους απο τους σπορους με χημικα μεσα και ραφιναριοσματα με οτι αυτο συνεπαγεται.  Παραλληλα  ο κ. Μιχελακης τονισε οτι «υπάρχει μία γενικευμένη τάση των επιχειρήσεων εστίασης να χρησιμοποιούν στα φαγητά τους -ιδίως στα τηγανητα σπορέλαια. Ομως τα τηγανητα  απορροφουν  το 70% των λαδιων που χρησιμοποιουνται  στις ταβερνες. Και  βασικός λόγος που χρησιμοποιούν σπορέλαια οι επιχειρήσεις  εστιασης,  είναι οτι ειναι φτηνότερα. Ωστόσο θα μπορούσαν  να κερδίσουν περισσότερα, αν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο με μεγαλυτερες τιμες ανα μεριδα. Αυτο διαποιστωθηκε  απο ερευνα με  χιλιάδες ερωτηματολόγια που εκανε ο ΣΕΔΗΚ . στα οποια οι  ξένοι τουρστες απαντησαν οτι μπορουν να πληρώσουν 0,50 εως  1 ευρώ παραπάνω ανα μερίδα, όταν είναι βέβαιοι ότι τα φαγητά που τρωνε παρασκευάζονται με χρήση ελαιολάδου».

Από έρευνα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.  υπογραμμισε ο κ. Μιχελακης,  διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και μια ταση επαναχρησιμοποίηση των σπορελαιων για δεκαδες η και εκατονταδες τηγανισματα πραγμα που υποβιβαζει την γευστικοτητα τους ενω συγρονως τα καθιστα επικινδυνα  για την υγεια  οπως διαπιστωσε προσφατη ερευνα Πανεπιστημιου της Αγγλιας. 

   Παραλληλα υπογραμμισε οτι με πρόταση του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική αναγραφή στους καταλόγους εστίασης του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται σε κάθε φαγητό. Ετσι οι καταναλωτές θα μπορουν να επιλέγουν, αν τα φαγητά που παραγγέλνουν θα είναι με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. Ωστόσο, έλεγχοι δεν γίνονται και η διάταξη δεν εφαρμόζεται.


Απαιτούνται δράσεις και αντιδράσεις ελαιουργικών και κοινωνικών φορέων και επίσημες θέσεις και διαβήματα για τη χρήση σπορελαίων στη μαζική εστίαση καθώς και υποχρεωτική αναγραφή στους καταλόγους. Στις δράσεις θα πρέπει να συμμετάσχουν Συνεταιρισμοί, τυποποιητές, σύλλογοι ξενοδόχων, εστιατορίων, ελαιουργεία και συνδικαλιστές. Επίσης επιστημονικοί φορείς, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί σύλλογοι και Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών, Σύλλογοι Γονέων κ.ά.»

.