Η Ε.Ε. ζητά μέτρα, αλλά τα Ιταλικά δικαστήρια τα ακυρώνουν και κατηγορούν εννέα Ιταλούς ερευνητές.
Υποψίες για κοπή των δέντρων για τουριστικές η και άλλες χρησεις !


Η Ιταλική Δικαιοσύνη πρόσφατα, μετά απο καταγγελίες περιβαλλοντικών και ΜΚΟ οργανώσεων διέταξε την διακοπή των μέτρων για τον περιορισμό του βακτηρίου Xylella festidiosa, το οποίο ξεραίνει τα ελαιόδεντρα στην περιοχή της Απουλίας. Η απόφαση, σύμφωνα με διαδικτυακή ανάρτηση του περιοδικού Nature, ανακοινώθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου απο την Εισαγγελία του Lecce η οποία παράλληλα σημείωνε ότι η δικαιοσύνη αρχίζει έρευνα εναντίον εννέα επιστημόνων που ασχολούνταν με την έρευνα για το βακτήριο.


xyllela2016Βασικό επιχείρημα της απόφασης για την διακοπή των μέτρων αντιμετώπισης του βακτηρίου, τα οποία περιλάμβαναν εκρίζωση και καύση των προσβεβλημένων άρρωστων δέντρων, ψεκασμούς με εντομοκτόνα κ.α. ηταν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν αυτά τα μέτρα .
Έτσι, το θέμα περιπλέκεται δεδομένου ότι απο την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει διαδικασίες ινατιών των Ιταλικών αρχών για την αποτυχία τους να λάβουν έγκαιρα τα μετρά που προέβλεπε απόφαση της, για την αποτροπή της εξάπλωσης του παθογόνου. Ωστόσο, η Ιταλική δικαιοσύνη επιμένει και σύμφωνα δημοσίευμα της Oleorevista της 13 Ιανουαρίου, εννέα ερευνητές από το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών του Μπάρι και ο επικεφαλής των Περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας της Ιταλίας, κατηγορούνται από την Εισαγγελέα του Lecce, κ. Valeria Elsa Mignone, ότι εισήγαγαν το βακτήριο Xylella fastidiosa στη χώρα τους.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι κατηγορίες που κατατέθηκαν από την Εισαγγελέα είναι: "μετάδοση ασθενειών των φυτών, παρουσίαση ψευδών πληροφοριών, περιβαλλοντική ρύπανση και καταστροφή αξιόλογων τοπίων»


Σύμφωνα με την έρευνα των Δικαστικών αρχών του Lecce, οι ερευνητές "τυχαία ή σκόπιμα» εισήγαγαν στο περιβάλλον ένα στέλεχος της Xylella το οποίο είχαν προηγουμένως εισαγάγει από την Κόστα Ρίκα για ανάλυση.


Όμως η κατηγορία αυτή αμφισβητήθηκε από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου, Donato Boscia, ο οποίος υποστήριξε ότι το στέλεχος που μελετήθηκε από το εργαστήριο ήταν Xyllela pauca, που είναι διαφορετικό απο εκείνο που βρέθηκε στα ελαιόδεντρα της Απουλίας. Ωστόσο το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Oliveoiltimes στα οποία ο γνωστός δημοσιογράφος Tom Mueller, φέρεται να αναφέρει ότι η καταστροφική εισβολή του βακτηριδίου Xyllela fastidiosa σε μια περιοχή όπου τα αρχαία δέντρα απαγορεύεται να κοπούν από το νόμο, μπορεί να αποδοθεί στην πρόθεση ανάπτυξης ενός τουριστικού θέρετρου στην περιοχή πίσω απο την οποία υπάρχει υποψία ύπαρξης οργανωμένου εγκλήματος.