Συμπεράσματα έκθεσης της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι

 

paris market

   Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία   για την αγορά ελαιολάδου της Γαλλίας παρέχει η έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι γιαυτο και την αναρτήσαμε ολόκληρη, ως έχει, στο τέλος της ανάρτησης αυτής

.

   Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της έκθεσης, η θέση του ελληνικού ελαιολάδου στη σημαντική   αγορά της Γαλλίας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, ενώ οι προϋποθέσεις για μια πολύ καλύτερη θέση φαίνεται να υπάρχουν.

 

   Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, όπως αναφέρονται σε αυτήν, έχουν ως εξής:

 

   Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου προς τη Γαλλία ανήλθαν σε μόλις 3,5 εκ. ευρώ σε αξία και 664 τόνους σε ποσότητα κατά το 2019, καταλαμβάνοντας μερίδιο μόλις 1,3% σε όρους αξίας και το 1,1% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών εισαγωγών του εν λόγω προϊόντος από τη Γαλλία.

 

   Ο χαμηλός όγκος εξαγωγών της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται από τις λοιπές χώρες παραγωγούς ελαιολάδου και ιδίως την Ισπανία, την Ιταλία, την Τυνησία και την Πορτογαλία. Ταυτόχρονα όμως, η ισχνή διείσδυση του ελληνικού ελαιολάδου στη γαλλική αγορά φαίνεται να είναι εν μέρει αποτέλεσμα και της επιλογής πολλών Ελλήνων ελαιοπαραγωγών να εστιάσουν τις βλέψεις τους στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι ο μεγάλος κατακερματισμός των μικρών παραγωγών απευθύνεται άμεσα στους Έλληνες καταναλωτές που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τη διαπίστωση ότι το ήμισυ σχεδόν της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από διακίνηση χύδην ελαιολάδου που προωθείται στον καταναλωτή απευθείας, χωρίς την εμπλοκή οργανωμένων δικτύων διανομής και χωρίς την ανάγκη τυποποίησης.

 

   Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου εμπεριέχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για τους Έλληνες παραγωγούς στη γαλλική αγορά που χαρακτηρίζεται από χαμηλή εγχώρια παραγωγή και υψηλή εγχώρια κατανάλωση.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

 

   Προκειμένου οι παραγωγοί να μπορέσουν να εξάγουν αποτελεσματικά στη γαλλική αγορά, κρίνεται σκόπιμο να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες τυποποίησης της παραγωγής τους και να δημιουργήσουν επώνυμα προϊόντα. Η τυποποίηση των προϊόντων, καθώς και η καινοτομία και δημιουργικότητα συμβάλλουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, αποφέροντας έτσι σημαντικότερα οφέλη για τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα, η ελεύθερη διακίνηση αγαθών εντός της ενιαίας αγοράς δημιουργεί ένα εν δυνάμει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς σε σύγκριση με αντίστοιχους από μεσογειακές χώρες, μη μέλη της Ε.Ε, όπως η Τυνησία και το Μαρόκο, με τις οποίες υφίστανται μεν προτιμησιακές σχέσεις, που δεν εξασφαλίζουν, ωστόσο, την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση που απολαμβάνουν τα κ-μ της Ε.Ε. στο μεταξύ τους εμπόριο.

 

   Τα δίκτυα προώθησης των πωλήσεων που συγκεντρώνουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εστιάζονται στις υπαίθριες αγορές, στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων καθώς και στα ντελικατέσσεν. Οι τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά σε αντιστοιχία με συγκεκριμένα της τιμής. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις μέσω υπαίθριων αγορών αποτελούν σημαντικό πεδίο διεύρυνσης των εξαγωγικών προσπαθειών, ενώ προσφέρουν ευκαιρίες σε μικρούς ελαιοπαραγωγούς να προωθήσουν περιορισμένες ποσότητες παραγωγής απευθείας στον καταναλωτή.

Κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχή διείσδυση στη γαλλική αγορά αποτελούν η ανάδειξη του προϊόντος μέσω της καλαίσθητης συσκευασίας και ετικέτας, η σωστή τοποθέτηση του προϊόντος, καθώς και η στοχευμένη προώθηση και προβολή του προϊόντος.

 

   Εν κατακλείδι, η γαλλική αγορά παρουσιάζει αξιόλογες ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίες παραμένουν, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης της παρουσίας του ελληνικού ελαιολάδου, καθώς η διείσδυσή του στα δίκτυα λιανικού εμπορίου, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση των ποσοτήτων που διακινούν, είναι πολύ μικρή. Οι εξαγωγικές προσπάθειες φαίνεται να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας εάν κατατείνουν στη στόχευση εδραίωσης αυτόνομων δικτύων διανομής.

 

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης μπορείτε να το δείτε εδώ.