Μια πολύ καλή σοδειά για την Ελλάδα σε αντίθεση με την αντίστοιχη της Ισπανίας προβλέπει για την εφετινή ελαιοκομική περίοδο 2014-2015 το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ).


ioocΣύμφωνα με τα στοιχεία του που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται στους 2,56 εκατομμύρια τόνους , σημειώνοντας μια μείωση της τάξης του 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που παρουσίασε η ισπανική παραγωγή.


Στα τέλη Νοεμβρίου, οι εκτιμήσεις του ΔΣΕ θα δώσουν μια καλύτερη και ακριβέστερη εικόνα για τη συνολική παραγωγή. Ωστόσο για την ώρα φαίνεται πως η Ελλάδα αντιπαρέρχεται την περσινή καταστροφική χρονιά, διπλασιάζοντας τη σοδειά της και φθάνοντας περίπου στους 300 χιλιάδες τόνους - αύξηση 122% σε σχέση με πέρυσι.


Αντίθετα η Ισπανία αναμένεται να έχει σοδειά σχεδόν 50% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι , αγγίζοντας τους 875 χιλιάδες τόνους, γεγονός που ασφαλώς θα επηρεάσει τις τιμές προς τα πάνω.
Ετσι ενώ πέρυσι παρήχθησαν 170 χιλιάδες τόνοι περισσότεροι από αυτούς που καταναλώθηκαν, εφέτος , η χρονιά αναμένεται διαφορετική, σύμφωνα με το ΔΣΕ καθώς εκτιμάται ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά, δεδομένο που εξηγεί και την αύξηση στις τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο.


Ετσι και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου παρουσίασε αύξηση περίπου κατά 37% σε σχέση με πέρυσι , η τιμή του έξτρα παρθένου ξεπέρασε το φράγμα των 4 ευρώ το κιλό, αγγίζοντας τα 4.10 στο τέλος του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον Αύγουστο, η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008. Στην Ελλάδα οι τιμές κατά τον Ιούλιο διατηρήθηκαν σταθερές , αλλά τον Αύγουστο παρουσίασαν αύξηση φθάνοντας τα 2,61 ευρώ το κιλό. Οσον αφορά την Ισπανία, οι προβλέψεις για μικρότερη συγκομιδή είχαν ως συνέπεια την αύξηση της τιμής παραγωγού, η οποία μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε αγγίξει τα 2,66 ευρώ το κιλό. Στην Τυνησία, οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν υψηλότερες σε σχέση με αυτές της χώρας μας και υψηλότερες επίσης σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές της χώρας, με 2,89 ευρώ το κιλό στα τέλη Αυγούστου.


Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, οι εκτιμήσεις του ΔΣΕ για την εφετινή παραγωγή δίνουν για την Πορτογαλία μικρή μείωση της τάξης του 1,5%, ενώ για την Τυνησία προβλέπεται αυξημένη σοδειά σε σχέση με πέρυσι που θα φθάσει τους 260 χιλιάδες τόνους. Για την Τουρκία αναμένεται η σοδειά να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα, με παραγωγή περίπου 190 χιλιάδων τόνων.


Οι εκτιμήσεις δείχνουν γενικώς υψηλότερη παραγωγή για τις περισσότερες χώρες με εξαίρεση το Λίβανο, όπου η σοδειά αναμένεται χαμηλή και τη Συρία, όπου η μείωση εκτιμάται στο 70% , λόγω χαμηλής βροχόπτωσης. Η Αργεντινή επίσης αναφέρει χαμηλή σοδειά, μειωμένη σχεδόν κατά 80% .
Την ίδια στιγμή αυξημένες παρουσιάζονται οι εισαγωγές ελαιολάδου για τον Καναδά (+16%) , τις ΗΠΑ (+6%), την Αυστραλία (+5%) και την Ιαπωνία (5%) και μειωμένες για την Κίνα (-13%) και τη Βραζιλία (-1%).


Πάντως , όπως αναφέρεται στο agrotypos.gr, τα στοιχεία του ΔΣΕ αποδεικνύουν την αποτυχία της προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στην Κίνα , παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές. Οι ετήσιες εισαγωγές ελαιολάδου της Κίνας κατά τις δυο προηγούμενες εμπορικές περιόδους υπολογίζονται περίπου στους 42-45 χιλιάδες τόνους. Στις χώρες της ΕΕ αντιστοιχεί ποσοστό 90% των εισαγωγών της Κίνας, με την ελληνικές εξαγωγές να φθάνουν σε ποσοστό μόλις 6%. Στην Ισπανία αντιστοιχεί το 61% των κινέζικων εισαγωγών, ενώ στην Ιταλία το 22% , αφήνοντας την Ελλάδα τρίτη και με σημαντική διαφορά.