Αποδεκτή και άλλη πρόταση του ΣΕΔΗΚ
Αυξάνονται οι συσκευασίες ελαιολάδου στην Εστίαση

Παρά τις αντιδράσεις των Βιομηχανιών, επιτρέπονται συσκευασίες μέχρι 50 λίτρα σε Εστιατόρια, Ταβέρνες, Ξενοδοχεία, Καντίνες .

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Αποδεκτές έγιναν, τελικά, απο την Κυβέρνηση, σχεδόν όλες οι προτάσεις που έκανε ο ΣΕΔΗΚ για την διάθεση του ελαιολάδου στην λιανική αγορά και στις επιχειρήσεις εστίασης με τα επανειλημμένα υπομνήματα που υπέβαλε απο το 2001 προς τα Υπουργεία Αναπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει απο το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 30/3 στην doxeia-tevernes.jpgΒουλή με το οποιο ενώ αποφεύχθηκε τελικά η κατάργηση της απαγόρευσης των μιγμάτων ελαιολάδου σπορελαίων, ψηφίστηκε η αύξηση των συσκευασιών ελαιολάδου ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, καντίνες κ.α.) απο 5 λίτρα που ηταν σε 10, 20, 25 και 50 λίτρα.
Έτσι, τελικά διαπιστώνεται ότι εισακούστηκαν και «έπιασαν τόπο» οι περισσότερες προτάσεις που υποβάλλονται απο τον ΣΕΔΗΚ με σχετικα Υπομνηματα απο το 2011 μεχρι και τις αρχες του 2014 στα Υπουργεία Αναπτυξης και Αγροτικής Αναπτυξης, τους Βουλευτές και την Περιφέρεια Κρήτης.

Και αυτά επιτεύχθηκαν, παρά τις αντιδράσεις των μεγάλων Βιομηχανιών της χώρας οι οποιες, χρόνια τώρα, είναι αρνητικές για την αύξηση των συσκευασιών στην εστίαση, για λόγους που, κατά την άποψη μας, δεν ευσταθούσαν και ηταν αντίθετες ακόμη και για τα δικά τους συμφέροντα. Θετικά, στην όλη εξελιξη, πρεπει να σημειωθεί ότι συνέβαλαν και οι επερωτήσεις των Βουλευτών Αυγενάκη και Βολουδάκη με τις οποιες υποβλήθηκε και συζητήθηκε λεπτομερώς το Υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ.
Με την νέα ρύθμιση, αίρονται πλέον όλα τα εμπόδια για την κατανάλωση ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης που καταναλώνουν καθεμιά 2-3 τόνους λαδιών ετησίως και 10άδες χιλιάδες τόνους σε επίπεδο χώρας. Οι επιχειρήσεις αυτές που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες φριτέζες χωρητικότητας 10-30 λίτρων, διευκολύνονται πλέον αρκετά και οικονομικά αλλά και λειτουργικά. Κι αυτό γιατί τώρα θα έχουν την ευχέρεια και χαμηλότερου κόστους αλλα και μεγέθους συσκευασιών που προσαρμόζονται καλύτερα στις απαιτήσεις των αποθηκευτικών και λειτουργικών τους εγκαταστάσεων. Στην όλη προσπάθεια, βέβαια πρέπει να συνδράμουν και οι επιχειρήσεις κατασκευής συσκευασιών αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας οι οποιες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ρύθμιση αυτή, διαθέτοντας διάφορες κατηγορίες ελαιολάδου κατάλληλες για τα μαγειρευτά και ιδίως το τηγανητά.


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μόνο μετα απο άδεια του ιδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.