ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ποιότητα και Εμπορία Ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο
’ Ρόλος των Ελαιουργείων και Τυποποιητηρίων’  στην ποιοτητα και εμπορία
’ 
Επισκέψεις σε Ελαιοτριβεία και Τυποποιητήρια και Ημερίδες στο Καστέλι και Ηράκλειο
’ ’  Διήμερες περιηγητικές εκδηλώσεις για την ποιότητα και Εμπορία Ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο πραγματοποιηθηκαν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στην Κρήτη με συμμετοχή ομάδας 10 ελαιοτριβείων απο την Κύπρο.
’ ’  Οι εκδηλώσεις αυτές που είχαν σαν στόχους την αναβάθμιση της ποιότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους τομείς της ελαιουργίας και τυποποίησης του ελαιολάδου περιλάμβαναν ημερίδες στην Κίσσαμο και στο Ηράκλειο καθώς και περιηγήσεις σε ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια στις περιοχές Κισάμου, Μαλεβυζίου, Μεσσαράς και Αμαρίου.’ 
’ Η οργάνωση των εκδηλώσεων που έγινε απο τον ΣΕΔΗΚ και το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Κύπρου με την συμμετοχή των Δήμων Κισσάμου, Γόρτυνας, Φαιστού και Αμαρίου, αποτελεί μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας ελαιολάδου» το που υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου»

Περιήγηση στην Κίσσαμο και Ημερίδα στο Καστέλι
’ Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου με επισκέψεις των Κυπρίων στο Τυποποιτηριο της ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΕ’  και στο ελαιοτριβείο Τζερανη’  στην περιοχή Κολυμβαρίου’ , όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν απο κοντά τις εγκαταστάσεις και να ενημερωθουν για τον τρόπο λειτουργίας τους’  και παραλληλα να’ αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες με τους Κρητες’ συναδέλφους τους

’  Μετά την περιήγηση οι Κύπριοι επισκέπτες συμμετείχαν’  σύντομη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Καστέλι στην αίθουσα «Φαλδάμειο» .
’ ’  Την ημερίδα αυτή, στην’  οποια’ συμμετείχαν ελαιοτριβείς, τυποποιητές και παραγωγοί της περιοχής Κισσάμου’ ,’  τιμησαν με την παρουσία τους και’ χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος ’ Μητροπολίτης Κισσάμου Σελίνου Αμφιλόχιος’  και ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Μυλωνάκης’ .
episkepsi-kolimpareiae.jpg’ 
tzeranis.jpg

’ Στο Τυποποιητήριο της ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΕ

Στο Ελαιοτριβείο του κ.Τζεράνη στο Κολυμβάρι

’ elaio11.jpg

Απο την ημεριδα στην’  αίθουσα "Φαλδάμειο"

στο Καστέλλι’ Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις εισηγήσεις:

-«Παραγωγή, ποιότητα και εμπορία ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο — Προβλήματα, Προοπτικές» που’ παρουσιασε ’ ο Δρ. Νικος Μιχελάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ)

- "Ελαιοτριβεία και Τυποποιητήρια Ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο. Ρόλος τους στην ποιότητα και εμπορία" ’ στην’  οποία μετά απο σύντομη εισαγωγή του κ. Νικ. Μιχελάκη παρουσίασαν τις απόψεις τους δυο Εκπρόσωποι Ελαιουργών απο την Κρήτη και Κύπρο.

’  Ακολούθησε γονιμη συζήτηση’  κατα την οποια κατατεθηκαν σημαντικές προτασεις και η ημερίδα έκλεισε με’  προσφορα στους συμμετεχοντες του βιβλιου Παραδοσιακη Κρητικη Διατροφή.


Ημερίδα στο Ηράκλειο
’ ’  Το πρόγραμμα της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου περιελάμβανε μετάβαση των Κυπριων στο Ηράκλειο όπου’  πραγματοποιήθηκε’  συντομη ημερίδα’ με συμμετοχή’  Κρητών συναδέλφων τους, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης της ΕΑΣ Ηρακλείου στην ΒΙ.ΠΕ.’ 
’ ’  Κατά την ημερίδα αυτή αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις:
-«Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του Ελαιόλαδου κατά την μεταποίηση και τυποποίηση» και «Βασικά σημεία ορθής τυποποίησης» που παρουσίασε ο Μανόλης Μιχελινάκης —Χημικός της ΕΑΣ Ηρακλείου
’  Την εισηγηση’  ακολουθησαν αρκετες ερωτησεις και ’ συζήτηση για’ τους παραγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ενω εβινα και πολλες προτάσεις.
dsc_6321.jpg
typopoihthria-eas-irakleiou.jpg
’  Στα τυποποιητήρια της ΕΑΣ Μεσσαράς Στα τυποποιητήρια της ΕΑΣ Ηρακλείου
’ bagionia.jpg ’ voroi.jpg.jpg
’ Στο ελαιοτριβείο Καπνά στην Βαγιωνια ’ Στο Ελαιοτριβείο’  Πρωτογεράκη στους Βωρους’ 
’ almpantakis-kalesa.jpg ’ mnimiaki-gortunas.jpg
’ Στο ελαιοτριβείο Aλμπαντάκη στα Καλέσα ’ Στην Μνημειακή Ελιά Γόρτυνας

’  Ακολούθησε επίδειξη στους χώρους αποθήκευσης και εμφιάλωσης των εγκαταστάσεων της ΕΑΣ Ηρακλείου κατά την οποία οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας της τυποποίησης.
’  Περιήγηση’ ’  στο Μαλεβυζι, την Μεσσαρά ’ και το Αμαρι
’  Στην συνέχεια οι Κύπριοι ελαιοτριβείς επισκέφτηκαν ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια’  Αλμπαντάκη στα Καλέσα, Καπνά στην Βαγιωνιά,’ και Πρωτογεράκη ’ στους Βώρους όπου ενημερώθηκαν από τους εκει συναδέλφους τους για τις καινοτομικές’  δραστηριότητες τους σε οτι αφορα την εξασφαλιση των απαραίτητων ορίων θερμοκρασιών,’  την’  εφαρμογη κοινής άλεσης κ.α.’ ’ 
’  Η περιήγηση συνεχίστηκε με επισκέψεις σε ελαιοτριβεία στην περιοχή Αμαρίου και το Μουσείο Ελιας στον Αγροτουριστικό πολυχώρο ΠΑΝΑΚΡΟΝ