Περίεργες προτάσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα!!
Προτείνει αναμείξεις ελαιολάδου με σπορέλαια!!
Κερκόπορτα για κατάληψη της ελληνικής αγοράς απο σπορέλαια και εκτοπισμό του ελαιολάδου !


migmata-elaioladoy.jpgΠριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος απο την απροκάλυπτη επίθεση που δέχτηκε το ελαιόλαδο σε Κοινοτικό επίπεδο με την ιλαροτραγική παλινωδία της έγκρισης και «εν μια νυκτί» ακύρωσης της απόφασης της ΕΕ για την υποχρεωτική χρήση των μη επαναγεμιζόμενων επώνυμων φιαλιδίων ελαιολάδου στα τραπέζια Ταβερνών και Εστιατορίων, μια νέα «επίθεση», υποκινούμενη απο τα ιδία προφανώς συμφέροντα, φαίνεται να εξυφαίνεται, σε Εθνικό, τώρα επίπεδο και πάλι σε βάρος του ελαιολάδου!
Έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξης) που πληρώθηκε, όπως δημοσιεύεται με 900.000 ευρώ απο την Ελλάδα, γραμμένη στα Αγγλικά προτείνει πολλά και διάφορα που θα συντελέσουν στην «μείωση των τιμών καταναλωτή» και «αύξηση της ανταγωνιστικότητας» στην Ελλάδα. Και μεταξύ αυτών αφιερώνει 4 ολόκληρες σελίδες για να υποστηρίξει δυο προτάσεις για το ελαιόλαδο!
Η μια απο αυτές τις προτάσεις αφόρα την αύξηση της μέγιστης επιτρεπτής συσκευασίας ελαιολάδου που προορίζεται για κατανάλωση, από 5 λίτρα που είναι σήμερα, σε μεγαλύτερη για τον εφοδιασμό των Μέσων Μαζικής Εστίασης, ενώ η δεύτερη αφορα την άρση της απαγόρευσης της παραγωγής μιγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια που ισχύει σήμερα. Βέβαια και οι δυο αυτές δυνατότητες με τον Καν 29/2012 αφήνονται στην βούληση των Κρατών Μελών της ΕΕ αλλά μέχρι σήμερα η Ελλάδα με τις ΚΥΑ 3232902/2009 δεν τις έχει υιοθετήσει.
Βέβαια, σε ότι αφορά την πρόταση της αύξησης των συσκευασιών, δεν πρεπει να υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις αφού αρκετοί φορεις μεταξύ των οποίων ο ΣΕΔΗΚ αλλά και φορεις της Εστίασης έχουν κάνει παλαιότερα προτάσεις για την αύξηση της επιτρεπτής συσκευασίας ελαιολάδου μέχρι 20 η και 50 λίτρα για τις Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης (Εστιατόρια, Ξενοδοχεία, Ταβέρνες κ.α.) αφού αυτό πράγματι εξυπηρετεί και πρακτικά και οικονομικά τις επιχειρήσεις αυτές.
Για την δεύτερη όμως πρόταση, είναι απορίας άξιο πως στοιχειοθετείται η άποψη ότι η ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια θα …. μειώσει την τιμή του! Ασφαλώς πρόκειται για υπερβατικό συλλογισμό, που μάλλον απευθύνεται σε αδαείς ! Γιατί βέβαια ένα τέτοιο μίγμα μπορεί να είναι φθηνότερο απο το ελαιόλαδο αλλά δεν θα είναι πια ελαιόλαδο! Θα έχει όλα τα μειονεκτήματα των «τροποποιημένων χημικά ελαίων» , αφού είναι γνωστό ότι τα σπορέλαια και εξάγονται απο τους σπόρους που τα περιέχουν και στην συνέχεια ραφινάρονται με χημικούς τρόπους. Και σε αυτή την περίπτωση, γιατί άραγε δεν προτείνεται κατευθείαν η κατανάλωση αυτούσιων σπορέλαιων που θα είναι πράγματι φθηνότερα! Πάντως, για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», είναι φανερό ότι με την συγκεκριμένη πρόταση αυτοί που πρόκειται να ωφεληθούν είναι οι εισαγωγείς και οι βιομηχανίες σπορελαίων οι όποιοι θα πουλήσουν τα σπορέλαια τους με την «πλάτη» του ελαιολάδου αφού στις σκευασίες τους θα λανσάρουν την λέξη ελαιόλαδο παραπλανώντας τον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο έχει τα γευστικά και υγιεινά πλεονεκτήματα του ελαιολαδου! .
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης θα πρεπει να αποδεχτεί την πρόταση για την αύξηση του μεγέθους των συσκευασιών επεκτείνοντας την μάλιστα εκτός απο τις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης και στην οικογενειακή κατανάλωση νομιμοποιώντας την υπάρχουσα γενικευμένη άτυπη συνηθείας της προμηθείας των ποσοτήτων που η οικογένεια χρειάζεται κατευθείαν απο τους παραγωγούς σε δοχεία των 17 λίτρων!
Θέλουμε όμως να ελπίζουμε, ότι θα απορρίψει ασυζητητί την πρόταση για νομιμοποίηση της ανάμειξης ελαιολάδου με σπορέλαια! Το αντίθετο θα ωφελήσει μονό είναι οι εταιρείες εισαγωγών και τις βιομηχανίες συσκευασίας σπορέλαιων!