Αποφάσεις’  ΣΠΑΚΕ’  για ζημιές’  απο’  καύσωνες, ΠΟΠ Κρήτη και φορολογία αγροτεμαχίων’ 
Χανιώτικα Νέα: 06.11.13 -Γιώργος Κώνστας

’ Η αρνηση του ΕΛΓΑ να καλυψει τις ζημιες που προκληθηκαν στην Ελαιοπαραγωγή απο τους καυσωνες της περασμενης Ανοιξης,’  η αναγκαιοτητα’  της αναγνωρισης ελαιολαδου’ ΠΟΠ κρητη’ και το θεμα της φορολογησης των αγροτεμαχίων ηταν τα κυρια θεματα που απασχολησαν την Γενικη Συνέλευση των Μελων του’  Συνδεσμου Προστασιας και Αναδειξης Κρητικού Ελαιολάδου που πραγματοποιηθηκε’  χθες στα Χανια.’ 
’ ’ ’ ’ ’ ’ 
- Διαμαρτυρία για’  αρνηση ΕΛΓΑ’  για’ ’ καλυψη ζημιών απο’ καύσωνες
’ ’ ’  Το Δ.Σ. του ΣΠΑΚΕ συζήτησε και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου από την καταστροφή της παραγωγής απο τους καύσωνες’ ’ της περασμένης Ανοιξης. Στο ζήτημα αυτο αναφέρθηκε ο Επιστ. Σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Ν. Μιχελάκης λεγοντας:’ ’ «Απο τα μεσα του θερους εχει υποβληθεί’ υπόμνημα από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. στο ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ’  στο οποιο’  τεκμηριωνεται οτι’  οι ζημιές’ που εγιναν προκαλεσαν απωλειες της ταξεως του’  60 — 70%’  στην παραγωγή, που ισοσδυναμούν ’ με απωλειες εισοδηματος της ταξεως των 150-200 εκ. ευρω.’ Οι ’ ζημιες αυτες’ κατα ’ τα 2/3’  μπορουν να αποζημιωθουν’  απο τον ΕΛΓΑ συμφωνα με τον Κανονισμο του’ γιατι’ αφορουν ζημιες που εγιναν πριν την καρπόδεση και ειχαν σαν αποτέλεσμα σχινοκαρπια και καρποπτωση.’ Οι λοιπες ζημιές που εγιναν στην ανθηση και ειχαν σαν αποτέλεσμα’ ανθοπτωση μπορουν να αποζημιωθουν με διορθωση του σχετικου αρθρου του Κανονισμου ωστε να ισχυει για’ τις ζημιές απο καυσωνες οτι ισχυει για τις ζημιες απο παγετούς. Διαφορετικα ειναι φανερο οτι οι παραγωγοι στην Κρητη’ που πληττονται απο καύσωνες, ’ αντιμετωπιζονται μεροληπτικα απο τον ΕΛΓΑ σε σχεση με τους παραγωγους της Βορειου Ελλάδα που πληττονται απο παγετους.
’  Και πρεπει να υπογραμμισουμε’ οτι οι παραγοντες του ΕΛΓΑ αλλα και’ ’ οι ’ παραγοντες του πολιτικου και αγροτικού που κανουν ανακοινωσεις και δηλωσεις, θα πρεπει’  να γνωριζουν’ οτι’ ’  η ’ σχινοκαρπια και’  η καρποπτωση δεν αναφερονται στον Κανονισμο’ στο αρθρο ’ που προσδιοριζει τα ζημιογονα αιτια’  γιατι απλουστατα δεν αποτελουν’  αιτια αλλα επιπτωσεις. Επομενως’  δεν πρεπει ηθελημενα η αθελητα να προκαλουν συγχυση και’ να προσφερουν αλλοθι σε οσους θελουν να αποφυγουν τι=ηνκαταβολη αποζημιωσεων απο τον ΕΛΓΑ.’ ’ 
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 
-Αναγκη να προωθηθεί η αναγνωριση’ ’ Ελαιολαδου "ΠΟΠ" Κρητη’ 
Ειδικά για το θέμα του Π.Ο.Π. Κρήτη, που για χρόνια προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και ο ΣΠΑΚΕ, αλλά τελευταία είχε “παγώσει” ο Πρόεδρος του ΣΠΑΚΕ κ. Μανώλης Μιχελινάκης είπε ότι «το Δ.Σ. του Συνδέσμου ξανασυζήτησε και ανανέωσε την παλιά μας απόφαση για την ανάγκη προώθησης του Π.Ο.Π. Κρήτη. Γι’αυτό και καλούμε την Περιφέρεια που το έχει επισης υιοθετήσει να αναλάβει ενεργο ρολο, ώστε να προχωρήσει ο φάκελος. Θα επισκεφθούμε την Περιφέρεια έτσι ώστε με κοινή δράση να το στηρίξει και να δούμε έμπρακτα πώς θα γίνει πραγματικότητα». Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Σ. Αρναουτάκη και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Βρέντζου. Τα μέλη του Δ.Σ. υπογράμμισαν πως η αναγνώριση του Π.Ο.Π. Κρήτη θα δώσει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο παραγώμενο ελαιόλαδο της Κρήτης χωρίς να θίγει τα Π.Ο.Π. και τα Π.Γ.Ε.
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ 
’ ’  -Αντιθεση’  για την φορολογηση’ ’  αγροτεμαχίων’ 
’ ’  Ο ΣΠΑΚΕ εξέφρασε και τη διαφωνία του στη σχεδιαζόμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. «Ηταν κεραυνός εν αιθρία για όλο τον αγροτικό κόσμο που πλήττεται και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων του και λόγω της κατάστασης της φορολόγησης τόσων άλλων πραγμάτων που τον αφορούν», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μαστοράκης αντιπρόεδρος του ΣΠΑΚΕ και πρόεδρος της Ενωσης Μεραμβέλου. Ο κ. Μαστοράκης επεσήμανε πως με τον νόμο αυτό καλείται ο παραγωγός να πληρώσει για κάτι δικό του, από την εποχή του παππού και του προπάππου του και του λένε ότι για να το έχεις αυτό θα πρέπει να μας πληρώσεις και φόρο. Πού να τα βρει ο παραγωγός στη σημερινή συγκυρία; Ηταν άκαιρη αυτή η ιστορία για να βγάλει το κράτος χρήματα πλατιάζοντας τον φόρο προς όλες τις τάξεις χωρίς να τους ενδιαφέρει αν είναι αδύναμες ή όχι. Επίσης, δεν φορολογεί τους μεγάλους και καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό. Πρέπει να το πάρει πίσω, να το ξανασκεφθεί και όταν αλλάξουν οι καιροί να το ξαναφέρει. Για την ώρα είναι άκαιρο και άκυρο».

.