Δικαιούνται αποζημίωση οι ελαιοπαραγωγοί
Ιστορικό χαμηλό 20/ετίας στους 35 χιλ τονους στην Κρητη, ’ προκαλεί απελπισια σε παραγωγους, ελαιοτριβείς και εμπόρους.
Χανιώτικα Νέα: 28.10.13 -Γιώργος Κώνστας
’ ’ Πρωτοφανή μείωση παραγωγής ελαιολάδου, η μεγαλυτερη’ εδω και ’ ’ 20 χρόνια, σε επίπεδο Κρήτης, καταγραφουν οι εκτιμησεις του Σύνδεσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) που έγκαιρα είχε ενημερώσει τόσο το Υπουργείο, όσο και τον ΕΛ.Γ.Α. αλλα και’ οι προσφατες εκτιμησεις εμπειρογνωμόνων μεγάλων Βιομηχανιών’ τυποποίησης, που περιοδευουν την χωρα.
Ωστόσο,’ ενω συμφωνα με Υπομνημα που υπεβαλε ο ΣΕΔΗΚ’ οι παραγωγοί δικαιούνται αποζημίωση απο τον ΕΛΓΑ, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταστράφηκε, μετα την καρποδεση,’ ο ΕΛΓΑ ειναι’ αδικαιολογητα αρνητικος.’
Ετσι, παραγωγοί, ελαιοτριβείς αλλα και έμποροι βρισκονται σε απελπιστική κατάσταση και προβληματίζονται’ σοβαρά για το πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χρονιάς που έρχεται.’ ’
’ ’ Σύμφωνα με στοιχεία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ο μέσος όρος παραγωγής ελαιολάδου της τελευταίας 8ετίας ήταν 100.000 τόνοι περιπου και η μικρότερη παραγωγή ήταν 75.000 τόνοι. Ωστόσο η φετινη παραγωγή αναμένεται να πέσει στις 35.000 τόνους σημειωνοντας ιστορικο χαμηλο’ για την τελευτάια 20ετία.
«Από την περασμένη Ανοιξη είχαμε επισημάνει, ότι η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη και μάλιστα με υπόμνημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛ.Γ.Α. είχαμε εκτιμήσει ότι η μείωση της παραγωγής θα είναι της τάξης του 65 — 70%. Και απο οτι φαίνεται τελικά σ’ αυτό το ποσοστό θα κυμανθεί από τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών και των’ μεγάλων εταιρείών’ τυποποίησης ελαιολάδου που στέλνουν διάφορους εμπειρογνώμονες να εκτιμήσουν την παραγωγή της Κρήτης, ώστε και αυτοί να… κανονίσουν τους λογαριασμούς τους», δηλώνει ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Νίκος Μιχελάκης.
’ ’ ’ Οπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης « σημερα’ η παραγωγή της Κρήτης εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στους 30 — 35.000 τόνους.’ Ειδικά για το Ν. Χανίων κατα’ τους’ εμπειρογνώμονες’ των εταιρειών,’ θα είναι 7.000 τόνοι, ’ μόνο. Κατά τη δική μας άποψη θα είναι λίγο παραπάνω 10.000 — 12.000 τόνοι. Επομένως, η παραγωγή της Κρητς θα είναι κατά πολύ μειωμένη. Πρόκειται για μία πραγματική καταστροφή και το κακό δεν είναι ότι θα έχουμε μόνο μείωση της παραγωγής, αλλά συχρόνως δεν θα υπάρξουν ούτε αποζημιώσεις ενω ζημιες σοβαρες εχουν προκληθεί και απο’ προσβολές ’ Δακου»
’ ’ ’ ’ ’ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Το πρόβλημα, οπως δηλωσε ο κ. Μιχελακης, ’ είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή στον ΕΛ.Γ.Α. από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. «Είχαμε αναφέρει στον ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές της Aνοιξης, εξαιτίας των νότιων ανέμων που είχαν πλήξει την’ εξελιξη της καρποφορίας’ σε διάφορα στάδια (άνθιση,’ καρπόπτωση).
Ομως, σύμφωνα με αυτά που αναφερει’ ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ,’ οι ζημιές που γίνονται πριν την καρπόδεση δεν αποζημιώνονται παρά μόνο στην περίπτωση του παγετού. Αυτο’ ειναι ’ επιστημονικα εξοργιστικό, γιατί ετσι τελικα, ’ ενω αποζημιώνονται οι παραγωγοί στην περίπτωση των παγετών που συνηθως συμβαινουν στην Β. Ελλάδα, δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοι λογω’ υψηλών θερμοκρασιών που συνηθως συμβαινουν στην Ν. Ελλάδα και την Κρητη. Ετσι, τελικα’ η ’ Νότια Ελλάδα τιθεται σε μειονεκτικότερη θέση σε συγκριση με τη Β. Ελλάδα.
’ ’ ’ Το ολο θεμα, οπως είπε, ’ υποβαθμίστηκε από’ πολιτικους’ ’ και’ φορείς των παραγωγών που αρκέστηκαν σε γενικολογες’ η ανακριβείς διατυπωσεις’ (π.χ. ζημιες απο ακαρπια κλπ) οι οποιες διευκολυναν’ τον ΕΛ.Γ.Α. για να παρει αρνητικη θέση.’ Κατά τις εκτιμήσεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. οι ζημιές που έγιναν κατά τα 2/3 εμπίπτουν στις ζημιές που αποζημιώνει ο ΕΛ.Γ.Α. αφου’ ένα μεγάλο μέρος (60-70%) της ζημίας’ εγινε’ μετά την ανθοφορία.
«Η σχοινοκαρπία και η καρπόπτωση που αποτελουν’ επιπτωσεις και οχι αιτια,’ ’ προφανως εγιναν μετα την’ καποδεση’ αφου και οι δυο,’ οπως λενε και οι ονομασιες τους, προυποθετουν την υπαρξη καρπου, αρα εμπιπτουν στην διαταξη του Κανονισμου.’ Αυτές οι ζημιές’ θα έπρεπε επομενως ’ να αποζημιωθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. Ομως, δυστυχώς δεν εγιναν και’ δεν τονίστηκαν’ οι αναλογες διευκρινησεις και μείναμε ετσι, εγιναν αποδεκτες οι γενικολογίες του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ. Ομως, οι παραγωγοί δικαιουνται’ να αποζημιωθούν και το ότι δεν αποζημιώνονται είναι ένα τεράστιο θέμα πολιτικό και ηθικό», ανέφερε ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
’ ’ ’ ’ ’ ’ Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης στάθηκε ’ και στο θέμα των δακοπροσβολών που ήταν πιο έντονες μετά τη ζημιά από τις μεγάλες θερμοκρασίες. «Οταν η παραγωγή είναι μικρή ο καρπός γίνεται πιο χοντρός, πιο πρώιμος και πιο εύκολος στην δακοπροσβολή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας του ελαιολάδου αλλα’ ενδεχομενα να εχει και αλλες επιπτωσεις’ αφου’ ανάγκασε ορισμένους παραγωγούς να προβαίνουν σε ψεκασμούς καλύψεως και ολικής διαβροχής. Γιαυτο απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην έχουμε διάφορα “παρατράγουδα†από υπολείμματα των οργανοφωσφορικών’ στο ελαιολαδο».
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Αναμονή… για τις τιμές ελαιολάδου !!
’ ’ ’ ’ Ρωτήσαμε τον κ. Μιχελάκη, αν η μείωση της Κρητικής παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου ή αν η αυξημένη φέτος παραγωγή της Ισπανίας αποτελέσει ένα καλό “άλλοθι†για τις αγορές να τις κρατήσουν για άλλη μία φορά χαμηλές.
’ ’ ’ ’ «Η παραγωγή της Ισπανίας, οπως μας ειπε, ’ θα είναι φετος αυξημένη, δεν θα είναι ρεκόρ, αλλά της τάξης των 1,3 εκ. τόνων συμφωνα με τις επισημες ανακοινωσεις των υπηρεσιων της Ισπανίας.’ Ετσι, και μόνο με η ανακοίνωση των εκτιμησεων για’ υψηλή παραγωγή,’ ’ οδηγησε τις τιμες’ στην Ισπανία σε μία πτωτική τάση.’ Ηδη από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι και σημερα’ ακολουθούν μία πτωτική πορεία και από 2.70 — 2.80 τον Αύγουστο, έφτασαν στις 2.30-2,40 ’ ευρώ το κιλό σήμερα. Στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, οι τιμές διατηρούνται ακόμα σε υψηλοτερο’ επίπεδο όπως δείχνει και το δελτίο τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Ομως, δεν ξέρουμε προς τα πού θα κινηθούν στο μελλον και πού θα φτάσουν.’ ’ Οπωσδήποτε οι τιμές στην Ισπανία θα έχουν επίδραση και στην Κρήτη αλλα’ δεν ξέρουμε αν και μέχρι ποιο σημείου θα’ τις συμπαρασύρουν’ προς τα κάτω. Γιατι υπαρχουν και οι αναγκες των Ελληνικών επιχειρησεων που δεν μπορούν να ικανοποιηθουν "ευκολα" απο την ..... Ισπανία!, ’ απαντησε ο κ. Μιχελάκης.