![]() |
![]() |
’ Γέργερη | ’ Πάνακρον |
Σε κάθε μια από τις εκδηλώσεις αυτές που οργανώθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ και τους Δήμους Γόρτυνας, Αμαρίου και Ρεθύμνου σε συβνεργασία με’ Πολιτιστικούς Συλλόγους των περιοχών τους συμμετείχαν 100 και πλέον άτομα μεταξύ των οποίων οι οικοκυρές που βραβεύτηκαν για τις συνθέσεις παραδοσιακής Κρητικής διατροφής που είχαν παρουσιάσει σε διαγωνισμούς που είχαν οργανωθεί το 2010 στις ίδιες περιοχές αλλά και άλλοι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών πολιτιστικών φορέων
Οι’ εκδηλώσεις αυτές αποτελούσαν συνέχεια των εκστρατειών που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δήμους Μέλη του από το 2006 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής και περιλαμβάνουν ημερίδες, διαγωνισμούς, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, προσπάθειες για’ αναγνώριση της Κρητικής διατροφής ως άϋλης πνευματικής κληρονομιάς από την UNESCO κ.α.
Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στην Γέργερη και ΠΑΝΑΚΡΟΝ Αμαρίου,’ όπως και αυτές που έγιναν ήδη στην Κάντανο στις 25/5 και στο Μόχλο Σητείας στις 7/6 αποτελούν μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και πραγματοποιούνται στις ίδιες περιοχές όπου πριν δυο χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους οποίους οικοκυρές από όλη την Κρητη παρουσίασαν 300 και πλέον φαγητά παραδοσιακής Κρητικής διατροφής
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΓΕΡΗ
- «Η Διατροφή στην Μινωική Κρήτη» από την Αρχαιολόγο Αθανασάκη Κατερίνα, του Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
- «Ελαιόλαδο και σπορέλαια. Ο συγκριτικός ρόλος τους στην υγεία και η καταλληλότητα τους στο τηγάνισμα» από Γεωργ. Φραγκιαδάκης Καθηγητή ΤΕΙ Διατροφής Διαιτολογίας Κρήτης
Η 2η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» περιλαμβάνει περί τις 300 επώνυμες αυθεντικές συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής
Την έκδοση αυτή ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι αφιερώνουν, όπως είπαν, σε όλες τις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη των φαγητών που βραβεύτηκαν αλλά και άλλων εδεσμάτων που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο από τοπικές επιχειρησεις.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΑΚΡΟΝ
Μετά την Γέργερη οι εκδηλώσεις συνεχιστήκαν και ολοκληρώθηκαν την επόμενη Κυριακή 16/6 από 11.30-13.30 στον Αγροτουριστικό Πολύδωρο ΠΑΝΑΚΡΟΝ του Δήμου Αμαρίου οπού μετά την εισαγωγή που έκανε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελακης.
Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης και εδώ η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου . Εφη Δεσποτάκη και στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:
-«Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Η πολιτιστική, υγιεινή αι οικονομική τους διάσταση» από τον Δρ. Νίκος Μιχελάκη- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.
-«Ελαιόλαδο και σπορέλαια. Ο συγκριτικός ρόλος τους στην υγεία και η καταλληλότητα τους στο τηγάνισμα» από τον Χάρη Χαρωνίτη —Διατροφολόγο
’ ’ ’ ’ Ακολούθησε η απονομή Βραβείων της Χρυσής, Αργυρής και Πράσινης Μινωικής Ελιάς στις οικοκυρές που βραβεύτηκαν και η προσφορά της 2ης έκδοσης του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στις βραβευμένες οικοκυρές αλλά και στους άλλους που μετείχαν στην εκδήλωση. Η απονομή έγινε από το πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκη , τον Αντιδήμαρχο Χανίων κ. Αμπαδιωτάκη, τον Αντιδήμαρχο Γόρτυνας κ. Πρινιανάκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δ. Φαιστού κ. Πρωτογεράκη, τους εκπροσώπους της Κύπρου και παράγοντες του Δ. Αμαριου.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρεμβάσεις και συζήτηση από τους παρισταμένους κατά την οποία αναφέρθηκαν πολύ ευνοϊκά σχόλια για την πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΔΗΚ και εγιναν προτάσεις για νέες πρωτοβουλίες και δράσεις.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησαν τα εγκαίνια «Ενεργού Μουσείου Ελιάς» Αμαρίου το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου ΠΑΝΑΚΡΟΝ με εικονογραφημένο υλικό που παραχώρησε ο ΣΕΔΗΚ αλλά και αυθεντικό υλικό που προσφέρεται εθελοντικά από κατοίκους της γύρω περιοχής.
οι επιχειρήσεις εστίασης και τα νέα νοικοκυριά
- Ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής στα νεα νοικοκυριά που φαίνεται να στρέφονται στον τύπο της διατροφής με παραγγελία στα σπίτια με ξενόφερτα φαγητά.
- Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού στην σκοπιμότητα και αναγκαιότητα αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν
- Επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών (ντόπιων και ξένων) αφού τα σπορέλαια δεν έχουν τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του ελαιολάδου και επί πλέον λόγω της παραλαβής τους με χημικές επεξεργασίες και όχι μηχανικές όπως το ελαιόλαδο δεν είναι άμοιρα επιβλαβών υπολειμμάτων.
- Μεταφορά στις περιοχές παραγωγής των σπορελαίων πολύτιμου συναλλάγματος ύψους περίπου 3 δις ευρώ που εισπράττεται στο νησί.’
- Γευστική και υγιεινή υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού
- Απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρήτη σαν τόπος γαστρονομικού τουρισμού όποτε και οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν άμεσα