Επίσκεψη ομάδας του τομέα ελαιολάδου στο Ευρωκοινοβούλιο
Οργανώθηκε απο τον Ευρωβουλευτή Σπ. Δανέλλη
Αντιδρασεις’ για’ την αναιρεση της ’ απόφασης για’ τα ’ ξαναγεμιζόμενα φιαλίδια’  στα Εστιατόρια.

Ομάδα ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών, συνεταιριστών και άλλων παραγόντων του τομέα ελαιολάδου από τις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας φιλοξένησε ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης στις 29-30 Μαιου ’ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακολουθήσουν Σεμινάριο που διοργάνωσε ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την προώθηση και τη στρατηγική εμπορίας του ελαιολάδου.
vrikseles.jpgΚατά την εναρξη του 5/ωρου Σεμιναρίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Paolo de Castro, απεύθυνε χαιρετισμό κατά τον οποίο αναφέρθηκε στις εξελίξεις για την αναμόρφωση της ΚΑΠ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στην ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των ανωνύμων ξαναγεμιζόμενα φιαλιδίων στα εστιατόρια, επισημαίνοντας ότι η καθιέρωση της χρήσης τυποποιημένου ελαιολάδου αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο προστασίας του καταναλωτή από τη νοθεία.

Το Σεμινάριο συνεχίστηκε με εισηγήσεις Ελλήνων και Ισπανών εμπειρογνωμόνων που αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και τις εθνικές και παγκόσμιες τάσεις στην αγορά του ελαιολάδου. Βασικοί εισηγητές ηταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, η Προϊσταμένη της Στατιστικής Υπηρεσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου κ. Maria Isabel Gomez, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελαιολάδου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Μπαρζούκας, το στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λίνα Ράππου, ο Διευθυντής της Γενικης Δ/νσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσος Χανιώτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Jaen στην Ισπανία κ. Manuel Parras Rosa και η Διευθύντρια της Ισπανικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου κ Tereza Perez.
Οι συγκεκριμένες εισηγήσεις φαίνονται στους παρακάτω συνδέσμους:

Στα πλαίσια του Σεμιναρίου ο Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρος Δανέλλης δήλωσε ότι: "Η εκδήλωση αυτή είναι μέσα στις δράσεις που προωθούμε από την αρχή της Εξωκοινοβουλευτικής θητείας για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα αγροτών και φορέων που εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα στα καίρια θέματα και προβλήματα του γεωργικού τομέα.

Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλά μεμονωμένα, δυναμικά στοιχεία στον Ελληνικό γεωργικό τομέα, τα οποία ασφυκτιούν στις ελληνικές δύσκαμπτες και συχνά παράλογες και αντιφατικές συνθήκες λειτουργίας της γεωργίας και των ελληνικών θεσμών και αναζητούν την ευκαιρία να επιμορφωθούν και να μάθουν κάτι παραπάνω για την Ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα. Στα πλαίσια αυτά έχουμε διοργανώσει εκπαιδευτικές επισκέψεις στις Βρυξέλλες και στη γύρω περιοχή με θέματα την εμπορία των γεωργικών προϊόντων μέσω τοπικών αγορών, την ποιότητα και την σημασία της τυποποίησης και του συνεταιρισμού σε επιχειρηματική βάση για την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος.

Κρίναμε ότι έχει έρθει η ώρα να διοργανώσουμε μια ημερίδα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της αποτελεσματικής εμπορίας του ελαιολάδου και γι αυτό και συμπεριλάβαμε και Ισπανούς εμπειρογνώμονες, που έχουν βέβαια μεγάλη και αποδεδειγμένα επιτυχημένη πορεία στον τομέα αυτό. Οι αντιδράσεις των προσκεκλημένων μας έδειξαν ότι ο δρόμος της σοβαρής και συστηματικής ενημέρωσης, πληροφόρησης και μεταφοράς της γνώσης είναι αναγκαίος και επιζητούμενος από τα πιο δυναμικά στοιχεία του αγροτικού τομέα. Στις δύο αυτές παραμέτρους θα πρέπει να επενδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ως χώρα, αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από το αδιέξοδο.

Σε ότι αφορά τη στρατηγική προώθησης του ελαιολάδου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός δρόμου παραγωγής και εμπορίας προϊόντων με βάση την ποιότητα και τη δυνατότητα απόδειξής της στον καταναλωτή, τη διαφοροποίηση του προϊόντος με βάση χαρακτηριστικά που αντιλαμβάνεται και εκτιμά ο καταναλωτής, καθώς και τη συνεργασία και την εξουδετέρωση τοπικιστικών αντιλήψεων από πλευράς προσφοράς."

Οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη απο Κρήτη και Λέσβο ηταν:
 • -Αλπαντάκης Μιχ- Ιδιωτ. Ελαιουργείο Τυποποιητήριο, Καλέσσα.
 • -Περογιαννάκης Γεωρ. -Πρόεδρος Α.Σ. Έμπαρου.
 • - Γιουλάκης Γεωρ.-Πρόεδρος Α.Σ. Θραψανού,
 • -Χατζηδημητρίου Ευστ- ΕΑΣ Λέσβου,
 • -Χατζηπαναγιώτης Θεόδ- ΕΑΣ Λέσβου
 • -Μιχελάκης Νικ. Επιστ. Συμβουλος ΣΕΔΗΚ
 • -Πιπεράκης Γιώργος - Άνω Ασίτες
 • -Παχιαδάκης Εμμ.-Κοψάρι Πεδιάδος
 • -Γιανναδάκης Γιώρ.- ΕΑΣ Ιεράπετρας
 • -Ανδρεαδάκης Γιώργος-Συνδ. Τυποποιητών Κρήτης
 • -Ζαχαριάδης Νίκος —Πρόεδρος Α.Σ. Κριτσάς
 • -Μιχελάκης Ιωάν. Ελαιουρ. Τυποποίηση ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Α.Ε.
 • -Φιτσάκης Ευρικλής ΔΑΚΟΦΑΚΑ
 • -Πρωτογεράκης Βαγ.- Ελαιουργείο Τυποποίηση ΛΙΟΚΑΡΠΙ Βώρροι
 • -Μπουλταδάκης Αντ. Τυποποίηση ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ
 • -Μανωλάκης Εμμαν. Πρόεδρος Α.Σ. Ξενιάκου Πεδιάδα
 • -Χατζηδάκη Αικ. - Άγιος Νικόλαος
 • -Παπαδάκης Γεώρ.-Έμπαρος Πεδιάδος
 • - Χατζάκης Γεώργιος - Ηράκλειο