προχωρεί’ στην οργάνωση’ μιάς σειράς εκδηλώσεων, σε διαφορες περιοχές της Κρητης.
’ ’ ’
Τις εκδηλώσεις στην Κάντανο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου και οι Σύλλογοι Γυναικών Καντανου και Παλαιόχωρας.
Οπως ανέφεραν σε συνεντευξη τυπου που παραχωρήθηκε χθες στα Γραφεία τοιυ ΣΕΔΗΚ, ’ τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής δρ Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός συνεργάτης Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Γιάννης Φιωτάκης, αντιδήμαρχος Δήμου Καντάνου - Σελίνου και Βασίλης Κουκουβιτάκης, δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος Εταιρείας Ανάπτυξης Καντάνου,’ ’ βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων είναι:
- Η ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την ιστορία τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της ελιάς και του ελαιολάδου.
- Η ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από τη Μινωική περίοδο, μελετήθηκε και αποδείχτηκε ως ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών.
- Η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν. Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
’ ’ Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., σε συνεργασία με τους Δήμους - μέλη του, τα τελευταία χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την προώθηση του ελαιολάδου, αλλά και της Κρητικής διατροφής γενικότερα, της οποίας αποτελεί βασικό στοιχείο και συνθετικό ιστό.
’ ’ ’ ’ Στα πλαίσια αυτά, όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, αρχή των εκδηλώσεων γίνεται από την Κάντανο, όπου το Σαββάτο 25 Μαιου θα οργανωθεί η πρώτη εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου - Σελίνου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής. Παράλληλα θα γίνουν μικρές εισηγήσεις για την ιστορική εξέλιξη και τον σημερινό ρόλο της Π.Κ.Δ., ενώ μετά την απονομή θα ακολουθήσουν επιδείξεις και εκθέσεις προϊόντων και φαγητών με ελαιόλαδο από οικοκυρές, αλλά και από Επιχειρήσεις Εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία της περιοχής).
’ ’ ’ Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι ταβέρνες όσο και οι καταναλωτές στην προσφορά οι πρώτοι, στην κατανάλωση οι δεύτεροι, φαγητών και ιδίως τηγανητών με ελαιόλαδο καθώς είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης χρησιμοποιεί σπορέλαια με τριπλή ζημία: Την επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών (ντόπιων και ξένων), τη μεταφορά στις περιοχές των σπορέλαιων τουριστικού εισοδήματος που εισπράττεται στο νησί, την απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρήτη ως τόπος γαστρονομικού τουρισμού, περίπτωση από την οποία οι ίδιοι έχουν να ωφεληθούν άμεσα.
’ ’ ’ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δήμου Καντάνου - Σελίνου κ. Γιάννης Φιωτάκης και ο δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Καντάνου Βασίλης Κουκουβιτάκης επεσήμαναν πως ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου συνεργάζεται με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση της εκδήλωσης στην Κάντανο, όπως συμμετείχε και στην οργάνωση του Διαγωνισμού Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που έγινε πριν δύο χρόνια στην Κάντανο για τους εξής λόγους:
- Για να ενθαρρύνει τις οικογένειες της περιοχής να συνεχίσουν να διατηρούν όπως κάνουν μέχρι τώρα την παραδοσιακή κρητική διατροφή και να τη διαφυλάξουν σαν μία πραγματική πνευματική κληρονομιά και για τις επόμενες γενιές.
- Για να ευαισθητοποιήσει τις επιχειρήσεις εστίασης του Δήμου να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και προσφορά τοπικών προϊόντων και ιδίως του γνωστού για την ιδιαίτερη γεύση του σελινιώτικου ελαιολάδου στους Ελληνες και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τις τουριστικές περιοχές του Δήμου.
- Για να ενθαρρύνει την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, όπως των διάφορων τύπων τσουνάτης ελιάς ως επιτραπέζιας, άγριων χόρτων και λαχανικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, ειδικών τύπων κρασιού.