ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ’  ΣΕΔΗΚ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ’ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ’ 
Αρχιζουν απον την Κάντανο και συνεχίζονται στο Μόχλο Σητείας , την Γέργερη Γόρτυνας και το "Πάνακρον Αμαρίου"
’ ’ ’ ’ ’  Χανιωτικα Νέα 21-5-13’ -’ ’ Ελένη Φουντουλάκη

ekd-kantanos.jpg

Με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της 'Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής' ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. σε συνεργασία με’  Δήμους - Μέλη του και άλλους Φορείς
προχωρεί’  στην οργάνωση’ μιάς σειράς εκδηλώσεων,
σε διαφορες περιοχές της Κρητης.
Στα πλαίσια αυτά, το ερχόμενο Σάββατο 25 Μαιου, στην Κάντανο, στο αμφιθέατρο του Δήμου, από τις 11.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, πρόκειται να γίνουν: Παρουσίαση βιβλίου παραδοσιακής κρητικής διατροφής, απονομή βραβείων διαγωνισμού 'Σελινιώτικες γεύσεις', ενώ στην αίθουσα επιδείξεων του Δήμου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη βραβευθέντων φαγητών με ελαιόλαδο Επιχειρήσεων Εστίασης και Εκθεση Ελαιοκομικών Προϊόντων.
’ ’ ’ 
’ ’ ’ ’  ’ Αναλογες εκδηλωσεις θα γινουν στην συνέχεια στις 7 Ιουνίου στο Μόχλος Σητείας, στις 15 Ιουνιου στην Γέργερη Γόρτυνας και στην 16 Ιουνίου στο "Πάνακρον" Αμαρίου.
’ ’ ’  Στις εκδηλωσεις αυτές θα παρουσιαστεί και θα προσφερεθεί στους διαγωνισθέντες, η δεύτερη’  μεγάλη έκδοση "'Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή" του ΣΕΔΗΚ στην οποια περιλαμβάνονται περι τις’ 300 επώνυμες συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα στην Κρητης αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής.
’ ’  Την έκδοση αυτή Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και Δήμοι αφιερώνουν στις οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την παραδοσιακή κρητική διατροφή από τη Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η έκδοση αποφασίστηκε, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, να παρουσιαστεί στους ίδιους τόπους που έγιναν οι διαγωνισμοί και να προσφερθεί δωρεάν παράλληλα με την απονομή των βραβείων στις οικοκυρές που μετείχαν στους διαγωνισμούς, σε ειδικές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν προς τιμήν τους.
Τις εκδηλώσεις στην Κάντανο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου και οι Σύλλογοι Γυναικών Καντανου και Παλαιόχωρας.

Οπως ανέφεραν σε συνεντευξη τυπου που παραχωρήθηκε χθες στα Γραφεία τοιυ ΣΕΔΗΚ, ’ τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής δρ Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός συνεργάτης Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Γιάννης Φιωτάκης, αντιδήμαρχος Δήμου Καντάνου - Σελίνου και Βασίλης Κουκουβιτάκης, δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος Εταιρείας Ανάπτυξης Καντάνου,’ ’ βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων είναι:

  • Η ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την ιστορία τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της ελιάς και του ελαιολάδου.
  • Η ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από τη Μινωική περίοδο, μελετήθηκε και αποδείχτηκε ως ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών.
  • Η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν. Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
’ ’ ’  Οπως επεσήμανε ο επιστημονικός συνεργάτης του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. δρ Νίκος Μιχελάκης «ιδιαίτερα σήμερα, κάτω από τις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα, έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε, να προωθήσουμε και να αξιοποιήσουμε γενικά τα προϊόντα του τόπου μας και ιδιαίτερα εκείνα που παρουσιάζουν αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα με αντίστοιχα άλλων περιοχών. Και μεταξύ των προϊόντων αυτών είναι και τα αγροδιατροφικά προϊόντα που συνθέτουν το πρότυπο της παραδοσιακής κρητικής διατροφής και έχουν βεβαία σαν κέντρο βάρους το ελαιόλαδο».

’ ’  Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., σε συνεργασία με τους Δήμους - μέλη του, τα τελευταία χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την προώθηση του ελαιολάδου, αλλά και της Κρητικής διατροφής γενικότερα, της οποίας αποτελεί βασικό στοιχείο και συνθετικό ιστό.
’ «Ετσι, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. συνεχίζοντας τις δράσεις που έχει οργανώσει από το 2006 μέχρι σήμερα (ημερίδες, διαγωνισμοί, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, φάκελος UNESCO κ.ά.) προχωρεί τώρα, μέσα από τις δυνατότητες του’  Κοινοτικού Προγράμματος’  Διασυνοριακης Συνεργασίας Ελλαδας Κυπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου, στην οργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης και αξιοποίησης της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, σε διάφορες περιοχές του νησιού με προτεραιότητα τις περιοχές που πριν απο δυο χρόνια είχαν οργανωθεί Διαγωνισμοί στους οποίους μετείχαν 300 οικοκυρές κυρίως της υπαίθρου. Οι περιοχές αυτές ήταν η Κάντανος, το Πάνακρον στο Αμάρι, η Γέργερη στον Δήμο Γόρτυνας και το Μόχλος ’ στη Σητεία.

’ ’ ’ ’  Στα πλαίσια αυτά, όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, αρχή των εκδηλώσεων γίνεται από την Κάντανο, όπου το Σαββάτο 25 Μαιου θα οργανωθεί η πρώτη εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου - Σελίνου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής. Παράλληλα θα γίνουν μικρές εισηγήσεις για την ιστορική εξέλιξη και τον σημερινό ρόλο της Π.Κ.Δ., ενώ μετά την απονομή θα ακολουθήσουν επιδείξεις και εκθέσεις προϊόντων και φαγητών με ελαιόλαδο από οικοκυρές, αλλά και από Επιχειρήσεις Εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία της περιοχής).

’ ’ ’  Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι ταβέρνες όσο και οι καταναλωτές στην προσφορά οι πρώτοι, στην κατανάλωση οι δεύτεροι, φαγητών και ιδίως τηγανητών με ελαιόλαδο καθώς είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης χρησιμοποιεί σπορέλαια με τριπλή ζημία: Την επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών (ντόπιων και ξένων), τη μεταφορά στις περιοχές των σπορέλαιων τουριστικού εισοδήματος που εισπράττεται στο νησί, την απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρήτη ως τόπος γαστρονομικού τουρισμού, περίπτωση από την οποία οι ίδιοι έχουν να ωφεληθούν άμεσα.

’ ’ ’  Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δήμου Καντάνου - Σελίνου κ. Γιάννης Φιωτάκης και ο δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Καντάνου Βασίλης Κουκουβιτάκης επεσήμαναν πως ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου συνεργάζεται με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση της εκδήλωσης στην Κάντανο, όπως συμμετείχε και στην οργάνωση του Διαγωνισμού Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που έγινε πριν δύο χρόνια στην Κάντανο για τους εξής λόγους:

  • Για να ενθαρρύνει τις οικογένειες της περιοχής να συνεχίσουν να διατηρούν όπως κάνουν μέχρι τώρα την παραδοσιακή κρητική διατροφή και να τη διαφυλάξουν σαν μία πραγματική πνευματική κληρονομιά και για τις επόμενες γενιές.
  • Για να ευαισθητοποιήσει τις επιχειρήσεις εστίασης του Δήμου να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και προσφορά τοπικών προϊόντων και ιδίως του γνωστού για την ιδιαίτερη γεύση του σελινιώτικου ελαιολάδου στους Ελληνες και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τις τουριστικές περιοχές του Δήμου.
  • Για να ενθαρρύνει την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, όπως των διάφορων τύπων τσουνάτης ελιάς ως επιτραπέζιας, άγριων χόρτων και λαχανικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, ειδικών τύπων κρασιού.
«Για τους λόγους αυτούς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκτός από την παρουσίαση του βιβλίου και τη βράβευση των οικοκυρών, έχουμε προβλέψει να γίνουν και επιδείξεις φαγητών από ταβέρνες καθώς εκθέσεις τοπικών προϊόντων», ανέφεραν.