Ψηφίστηκε ο σχετικός Κανονισμός και ισχύει απο το 2014
’ ’ Τα μέτρα αυτά, που με την ανακοίνωση τους προκάλεσαν ήδη περίεργες αντιδράσεις σε ΜΜΕ απο αδαείς η και επιτήδειους που δεν θέλουν να ξεβολευτούν απο τις πρακτικές που

’ ’ ’ ’ Τι λέει ο Κανονισμός για τα φιαλίδια
’ ’ Σύμφωνα με τον Κανονισμό, ελαιόλαδο που προσφέρεται απο επιχειρήσεις εστίασης, (νωπό) στους τελικούς καταναλωτές θα πρέπει να είναι συσκευασμένο σε δοχεία εφοδιασμένα με σύστημα ανοίγματος που να μην μπορεί να ξανακλείσει μετά την πρώτη χρήση του και να μην επιτρέπει την επαναδίπλωση του δοχείου όταν το περιεχόμενο του τελειώσει.
’ ’ ’ Με τις διατάξεις αυτές, η αλυσίδα HORECA (Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Καφέ) υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί στο εξής επώνυμες φιάλες μιας χρήσεως (με καπάκια που δεν επιτρέπουν ξαναγέμισμα). Στόχος είναι να αποφευχθούν πρακτικές επιχειρήσεων που σερβίρουν ελαιόλαδο υποβαθμισμένο η αναμιγμένο με φθηνότερα έλαια και να εξασφαλιστούν πληροφορίες για τους καταναλωτές για το είδος του ελαιόλαδου που τους προσφέρεται, για το ποιος το παρασκευάζει και απο που προέρχεται. Και σε όλα αυτά, εμείς προσθέτουμε, ότι τα γνωστά φιαλίδια στις νότιες χωρες όπως η Ελλάδα όπου τα φιαλίδια αυτά εκτίθενται απροστάτευτα πάνω στα τραπέζια συγκεντρώνουν και τους τρεις βασικούς παράγοντες (φως, ζέστη, αέρα) που προκαλούν οξειδωτικές αλλοιώσεις και απαράδεκτη γευστική υποβάθμιση ακόμη και σε άριστα ελαιόλαδα..
Οπωσδήποτε θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι το ποιο θα είναι το κατάλληλο μέγεθος των φιαλιδίων και αν θα κοστολογούνται χωριστά στους καταλόγους, η αν θα προσφέρονται γενικά, όταν τα φαγητά το απαιτούν (π.χ. σαλάτες, βραστά κλπ) και θα επιβαρύνουν τον γενικό λογαριασμό. Αυτό όμως είναι θέμα που θα αντιμετωπιστεί στην πράξη απο τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
’ Ευκρινέστερες σημάνσεις στις ετικέτες.
Με τον ίδιο Κανονισμό προβλέπεται ότι οι ετικέτες των συσκευασιών ελαιολάδου, θα πρέπει να αναφέρουν κατά τρόπο πιο ορατό και εύκολο το όνομα του προϊόντος και την καταγωγή του, ενώ καθορίζεται και το μέγεθος των γραμμάτων που πρεπει να έχει κάθε συσκευασία ανάλογα με το μέγεθος της. Ειδικότερα το μέγεθος αυτό θα πρέπει να είναι: ίσο ή μεγαλύτερο από 2 mm, για ονομαστικό όγκο ίσο ή μικρότερο από 250 ml, 3 mm, για ονομαστικό όγκο 250 ml έως και 1000 ml και 4 mm , για ονομαστικό όγκο μεγαλύτερο από 1000 ml
Αυστηρές κυρώσεις για τις παραβάσεις
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον κανονισμό και να ορίσουν τις δικές τους "κατάλληλες" εθνικές κυρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές."
Προϊόντα που έγιναν και επισημάνθηκαν ή εισήχθηκαν στην ΕΕ πριν από το 2014 μπορούν να πωλούνται έως ότου εξαντληθούν.
’
Το πρακτορείο Europa Press αναφέρει ότι συνολικά 15 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, ψήφισαν υπέρ αυτού του σχεδίου δράσης, ενώ εννέα χώρες, μεταξύ των όποιων η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν. . Βέβαια οι λόγοι της αρνητικής ψήφου των 9 χωρών δεν έγιναν γνωστοί, είναι όμως φανερό ότι σαν χωρες παραγωγής σπορελαίων δεν τις συμφέρει η θωράκιση του ελαιολάδου απο τις θολές πρακτικές που επιτρέπουν την διάθεση σπορελαίων ως ελαιολάδου
Ωστόσο ειναι σημαντικό το ότι η Τσεχική Δημοκρατία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία ψηφίσαν υπέρ αυτή τη φορά ενώ είχαν ψηφίσει κατά στην ενδεικτική ψηφοφορία που έγινε το Φεβρουάριο.
Τελικά υπήρξαν 195 ψήφοι υπέρ, 94 κατά και 53 αποχές, ενώ ένα κράτος ήταν απών.
Αν και το αποτέλεσμα δεν ηταν ομόφωνο, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα και όπως ανακοίνωσε θα εγκρίνει τα μέτρα και θα τα δημοσιεύσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όποτε θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουάριου 2014.